Kompot z suszu – właściwości
– źródło błonnika – ponieważ napój ten jest najczęściej przygotowywany z trzech owoców: jabłek, gruszek oraz wędzonych śliwek- ich wywar jest doskonałym źródłem błonnika, który działa pozytywnie na nasze jelita i przyspiesza trawienie i przede wszystkim minimalizuje uczucie ciężkości i przykre skutki obżarstwa świątecznego
– źródło witamin – kompot dostarcza zwłaszcza witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki ich mocy kompot sprzyja poprawie naszego wzroku, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia odporność i poprawia pracę wątroby
Zobacz Roślinne źródła żelaza w diecie
– wzmacnia organizm, dzięki takim składnikom jak potas, magnez, żelazo, które to wspomagają naszą koncentrację, wzmacniają serce, regulują pracę enzymów trawiennych
– odkwasza układ pokarmowy – suszone gruszki pozytywnie działają na trawienie, a dzięki zawartości jodu są zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy
Zobacz Źródła jodu w diecie
– wspomaga układ krążenia – jabłka zwarte w kompocie z suszu zmniejszają wchłanianie cholesterolu do naszego organizmu, przeciwdziałają miażdżycy oraz chronią przed zawałem serca
Najlepiej, abyśmy owoce na susz przygotowali sami. Wymaga to od nas niewiele pracy, ale wtedy mamy pewność, że potrawa będzie ekologiczna.
Podstawowy skład kompotu z suszu od lat jest niezmienny. Tradycyjny napój przygotowujemy na bazie trzech dostępnych przez cały rok owoców: pokrojonych w plastry jabłek, z podzielonej na ćwiartki gruszki oraz z ususzonej w całości śliwki węgierki. Nie wszystkim smakuje podwędzany smak kompotu – szczególnie dzieciom przeszkadza. Dlatego jeśli chcielibyśmy je zachęcić do picia tego cudownego napoju warto do standardowego zestawu (śliwki, jabłka, gruszki) dodać nieco więcej składników. Najpopularniejszym dodatkiem będzie świeża, dokładnie umyta i pokrojona w plastry pomarańcza. Całość można doprawić także garścią goździków i cynamonu.
Kompot z suszu ma właściwości ochronne dla zdrowia i warto pić go przez cały rok! Zatem jeśli przyjdzie Wam ochota na ten napój poza świętami, nie ma żadnych przeciwwskazań, by ugotować go dla przyjemności, smaku i przede wszystkim zdrowia. Gorąco Was do tego zachęcamy!