Jod to pierwiastek, który ściśle wiąże się z niedoczynnością tarczycy. Jego deficyt może doprowadzić do rozwoju tej choroby autoimmunologicznej. Pełni w organizmie jeszcze wiele innych, ważnych funkcji. Jest odpowiedzialny za produkcję hormonów tarczycy i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie tego narządu.
Jod w organizmie jest jednym z najlepszych antyoksydantów, chroniącym nas przed chorobami nowotworowych i stanami zapalnymi, wzmacnia więc naszą odporność. Dodatkowo pomaga w przyswajaniu wielu pierwiastków, takich jak żelazo, fluor, krzem, magnez, wapń, mangan i chlor. Jod ma też udział w procesie usuwania toksyn z organizmu zwiększając wydzielanie moczu.
Największe ilości jodu znajdują się w wodzie morskiej oraz w solankach. Źródłem jodu dla człowieka jest żywność, przy czym zawartość jodu w roślinach zależy od składu gleby, na której wyrosły.
Najlepsze źródła jodu:
– sól kuchenna jodowana
– ryby morskie oraz owoce morza
– sery żółte
– orzechy laskowe
– brokuły, szpinak
– jajka kurze
– płatki owsiane
– mleko, przetwory mleczne
– wątroba wieprzowa, wołowina
– banan
– kakao
Pamiętajcie, że wyżej wymienione produkty włączone do codziennej diety pozwolą zachować zdrowie. Jest to bardzo ważne ponieważ jod nie jest produkowany w naszym organizmie.
Objawy niedoboru jodu to między innymi:
– przyśpieszone tętno
– chroniczne zmęczenie
– senność i apatia
– znużenie
– suche i łamliwe włosy
– drżenie rąk i nóg
– kołatanie serca
– problemy skórne
– częste odczuwanie zimna (nawet wtedy, kiedy jest ciepło)
Urozmaicona dieta jest kluczem do zdrowia i samopoczucia, gdyż tylko taka umożliwia dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.