Czym są daktyle?

Na początku powiemy Wam co to są daktyle i gdzie są uprawiane.

Daktylowiec jest rośliną uprawną znaną już od czasów prehistorycznych. Pochodzą z Bliskiego Wschodu i istnieje ponad 100 różnych odmian palm daktylowych. Obecnie można je hodować w Afryce, Australii, Meksyku czy Kalifornii.

Daktyle od dawna były wykorzystywane do produkcji wina, zawierają bowiem dużo cukrów prostych, które szybko fermentują. Do dziś w krajach arabskich wyrabia się z nich „miód daktylowy”, używany do słodzenia różnych potraw. W naszej polskiej kuchni są składnikiem drobnych przekąsek i świetnym dodatkiem do ciast. 

Właściwości odżywcze

Suszone daktyle mają szerokie działanie prozdrowotne, o czym warto wiedzieć jeśli po nie sięgamy!

  1. Daktyle są bogate w cukry proste, które nie wymagają trawienia, tylko od razu są trawione przez nasz organizm. Oznacza to, że są one dobrym źródłem energii dla sportowców przed i po wysiłku fizycznym. Uzupełniają także niedobory glikogenu w mięśniach. 
  2. Daktyle zawierają sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit, jednocześnie oczyszczając je ze złogów. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.
  3. Mają działanie przeciwutleniające, co z kolei wpływa na zwiększenie naszej odporności.
  4. Daktyle zawierają dużo magnezu, dlatego zalecamy jedzenie daktyli osobom żyjącym w ciągłym stresie. 
  5. Dzięki zawartości wapnia, łagodzą dolegliwości związane z menopauzą i osteoporozą.
  6. Daktyle mają też korzystny wpływ na przepływ krwi w naszym organizmie, zapobiegają zatorom i różnego rodzaju zakrzepom.
  7. Dzięki zawartości tauryny pozwolą na zdrowy i spokojny sen.
  8. Znajdujący się w daktylach potas utrzymuje odpowiednie ciśnienie krwi i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Ponadto dzięki zawartości potasu spożycie daktyli jest wskazane po ciężkich wysiłkach oraz upałach przy intensywnym poceniu się.

Zobacz Dieta cynkowa na wzmocnienie odporności

Cukrzyca a daktyle

Pomimo tego, że owoce daktylowca są bardzo słodkie, to nie wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie, nie prowadzą do powstania cukrzycy. Diabetycy powinni jednak wyeliminować je z diety, bo chociaż obniżają poziom glukozy we krwi, mają bardzo wysoki indeks glikemiczny.

UWAGA: czy wiecie, ale daktyle uważane są w krajach arabskich za skuteczny afrodyzjak. A może by tak zatem przenieść go do naszej polskiej kuchni? Co o tym sądzicie?

Daktyle stanowią świetną samodzielną przekąskę i alternatywę dla słodyczy. Są bardzo słodkie, miękkie i aksamitne – zarówno świeże, jak suszone. Można dodawać je również do deserów i dań wytrawnych. Oto kilka pomysłów na zastosowanie daktyli w kuchni:

– nadziewane daktyle – miękkie, suszone daktyle można bez pestek faszerować innymi bakaliami albo niewiele osób o tym wie, ale świetnie smakują także nadziane serkiem waniliowym.

– dodatek do sałatek – wystarczy je pokroić i dorzucić do ulubionej sałatki. Poniżej podamy Wam ciekawy przepis na sałatkę

– dodatek do koktajli – jest to fajny zamiennik cukru lub miodu 

– dodatek do dań bliskowschodnich – świetny do gulaszy i dań typu tagin

– kulki mocy – świetne fit słodycze, które zaskoczą nie jedną osobę

W naszym menu ostatnio zaskoczyliśmy Was właśnie takimi kulkami mocy z dodatkiem daktyli. Wiem, ze Wam bardzo smakowało, dlatego postanowiliśmy zdradzić Wam nasz tajemny przepis.

KULKI MOCY

Składniki:

– 10 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych wcześniej we wrzątku

– 1 szklankę płatków owsianych (lub ewentualnie jaglanych dla osób, które nie jedzą lub nie tolerują glutenu)

– 3 łyżki oleju kokosowego

– 3 łyżki karobu lub kakao

– pół szklanki wiórków kokosowych lub mielonych orzechów

Sposób przygotowania:

1. Daktyle, płatki, olej i karob (lub kakao) blenduj razem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstaw na 15 minut do lodówki, żeby się dobrze schłodziła.

2. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie kulki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych (lub orzechach) i włóż do lodówki do schłodzenia.

Kolejnym przepisem, jakim chcemy się z Wami podzielić jest sałatka z daktylami, mozzarellą i grillowanym bakłażanem. Jest to idealna propozycja na lekką kolacje czy podwieczorek. Jest lekka i zdrowa – a to przecież nam chodzi!

Sałatka z daktylami ,mozzarellą i grillowanym bakłażanem

Składniki:

Sałata lodowa 1/4 główki

Daktyle około 5- 6 sztuk

Ser mozzarella 1/2 kulki

Bakłażan grillowany 1/4 sztuki

Pomidor 1 sztuka

Sos vinegret (musztarda, oliwa, sok z cytryny i miód)

Polecam Wam skorzystać z tego przepisu! Sałatka ta zachwyca nie tylko smakiem, zapachem i wyglądem, ale również różnorodnością użytych w niej składników. Wszystkie idealnie się ze sobą komponują i świetnie smakują. Spróbujcie koniecznie!

Na koniec powiemy Wam o tym jak kupować daktyle, na co zwracać uwagę przy ich kupnie.

Aby chronić owoce przed rozwojem pleśni czy bakterii, producenci często dodają do nich szkodliwe dla zdrowia konserwanty. Poza tym często stosuje się także gazowanie dwutlenkiem siarki (E 220). Dzięki temu procesowi daktyle mają piękną, miodową barwę.

Zatem kupując suszone daktyle, należy uważnie sprawdzić i czytać etykiety. Lepiej wybierać te, które nie mają w swoim składzie konserwantów. Nie mają one może ładnego kolory, ale dzięki temu są dużo zdrowsze.

Pamiętajcie, że daktyle to świetna zdrowa przekąska i możesz zabrać je wszędzie ze sobą i mieć pod ręką na wypadek, gdyby dopadła Cię chęć przegryzienia czegoś słodkiego.