Kiełki buraka – pokarm życia

Kiełki buraka i ich dobroczynny wpływ na zdrowie.

Kiełki buraka obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy chorobach gastrologicznych. Zawierają także kwas foliowy, którego niedobór może u nas przyczyniać się do złego samopoczucie, rozdrażnienia i kłopotów ze snem. Działają dobroczynnie na włosy i paznokcie.  Substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków czyli betacyjanina ma działanie przeciwnowotworowe. 

UWAGA:

Nasiona buraka mają bardzo twarde skorupki, które należy usunąć przed spożyciem kiełków. 
 

Z czym jeść kiełki buraka? 

Można dodawać je praktycznie do wszystkiego: do jogurtu, do sałatki, do ryżu czy kaszy, albo do koktajlu. Można nimi posypać kanapki, serek wiejski czy zwykłe ziemniaki do obiadu. 

Zobacz 10 owoców i warzyw bogatych w witaminę C

Doskonale wiemy, że regularne spożywanie kiełków uzupełnia niedobory pokarmowe i wzmacnia system odpornościowy organizmu. Jest to szczególnie ważne właśnie w okresie zimowym i wiosennym, kiedy organizm jest osłabiony.