Do pierwszej dziesiątki warzyw i owoców bogatych w witaminę C (w mg/100 g) należą:
- Dzika róża 1800mg/100g
Warto włączyć do swojego menu konfitury, sosy do mięs lub kompoty z dzikiej róży ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Owoce dzikiej róży są wykorzystywane w leczeniu między innymi szkorbutu, niestrawności, nieżytu przewodu pokarmowego.
- Rokitnik 1100mg/100g
Owoce te są bardzo kwaśne, a świeże owoce są niejadalne. Owoce rokitnika warto spożywać pod postacią soków, marmolad czy dżemów.
- Dereń 200mg/100g
Owoce derenia można dodawać do kompotów owocowych, dżemów lub nalewek.
- Czarna porzeczka 183mg/100g
Zawartość witaminy C w porzeczce wzrasta do nawet 400mg podczas ciepłego lata. Porzeczkę zaleca się spożywać od razu po zerwaniu z krzaka, ponieważ szybko traci witaminę C w wyniku utlenienia.
- Natka pietruszki 178mg/100g
Łyżka posiekanej oraz świeżej natki pietruszki zapewnia połowę naszego dziennego zapotrzebowanie na witaminę C. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup czy koktajli.
- Papryka czerwona 144mg/100g
Warzywo to polecane jest dla osób z nadciśnieniem oraz chorobami krążenia. Można spożywać ją na surowo lub też pieczoną z dodatkiem farszu z kasz czy ryżu.
- Chrzan 114 mg/100g
Kojarzy nam się głównie jako dodatek do Świąt Wielkanocnych, tymczasem jest naturalnym lekarstwem na katar, chore zatoki, bóle głowy czy dolegliwości trawienne.
- Brukselka 94 mg/100g
Często jest niechętnie spożywana, jednak jest bogactwem witamin. Wspiera nasz układ odpornościowy, wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartości sulforafanu- przeciwutleniacza o silnym działaniu.
- Papryka zielona 91 mg/100g
- Kalafior 69 mg/100g
Spożywanie kalafiora wspomaga naszą odporność, jak również zapobiega nowotworom między innymi prostaty. Dodatkowo zaletą jego spożywania jest fakt, że może on chronić nasz organizm przed wrzodami oraz pomóc osobom z reumatyzmem.
Niedobór witaminy C w naszym organiźmie może powodować szkorbut, spadek odporności, wydłużone gojenie się ran, osłabienie naczyń włosowatych co może skutkować mikrowylewami w różnych narządach. Objawami niedoboru może być również apatia, ciągłe zmęczenie, brak apetytu, zmęczenie mięśniowe, powracające infekcje.
Zachęcamy do wzbogacenia swojego menu w większe ilości witaminy C.