Top 10 warzyw i owoców bogatych w witaminę C

Do pierwszej dziesiątki warzyw i owoców bogatych w witaminę C (w mg/100 g) należą:

  • Dzika róża 1800mg/100g

Warto włączyć do swojego menu konfitury, sosy do mięs lub kompoty z dzikiej róży ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Owoce dzikiej róży są wykorzystywane w leczeniu między innymi szkorbutu, niestrawności, nieżytu przewodu pokarmowego.

  • Rokitnik 1100mg/100g

Owoce te są bardzo kwaśne, a świeże owoce są niejadalne. Owoce rokitnika warto spożywać pod postacią soków, marmolad czy dżemów.

  • Dereń 200mg/100g

Owoce derenia można dodawać do kompotów owocowych, dżemów lub nalewek.

  • Czarna porzeczka 183mg/100g

Zawartość witaminy C w porzeczce wzrasta do nawet 400mg podczas ciepłego lata. Porzeczkę zaleca się spożywać od razu po zerwaniu z krzaka, ponieważ szybko traci witaminę C w wyniku utlenienia.

  • Natka pietruszki 178mg/100g

Łyżka posiekanej oraz świeżej natki pietruszki zapewnia połowę naszego dziennego zapotrzebowanie na witaminę C. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup czy koktajli. 

  • Papryka czerwona 144mg/100g

Warzywo to polecane jest dla osób z nadciśnieniem oraz chorobami krążenia. Można spożywać ją na surowo lub też pieczoną z dodatkiem farszu z kasz czy ryżu.

  • Chrzan 114 mg/100g

Kojarzy nam się głównie jako dodatek do Świąt Wielkanocnych, tymczasem jest naturalnym lekarstwem na katar, chore zatoki, bóle głowy czy dolegliwości trawienne.

  • Brukselka  94 mg/100g

Często jest niechętnie spożywana, jednak jest bogactwem witamin. Wspiera nasz układ odpornościowy, wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartości sulforafanu- przeciwutleniacza o silnym działaniu.

  • Papryka zielona 91 mg/100g
  • Kalafior 69 mg/100g

Spożywanie kalafiora wspomaga naszą odporność, jak również zapobiega nowotworom między innymi prostaty. Dodatkowo zaletą jego spożywania jest fakt, że może on chronić nasz organizm przed wrzodami oraz pomóc osobom z reumatyzmem.

 

Niedobór witaminy C w naszym organiźmie może powodować szkorbut, spadek odporności, wydłużone gojenie się ran, osłabienie naczyń włosowatych co może skutkować mikrowylewami w różnych narządach. Objawami niedoboru może być również apatia, ciągłe zmęczenie, brak apetytu, zmęczenie mięśniowe, powracające infekcje. 

Zachęcamy do wzbogacenia swojego menu w większe ilości witaminy C.