Żywność probiotyczna- czym jest i gdzie ją znajdziemy?

Probiotyki występują w produktach dzięki fermentacji lub dodaniu ich bezpośrednio do produktu. Probiotyk według definicji WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) to: „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”.

Żywność probiotyczna ma udowodnione, pozytywne działanie na organizm takie jak:

  • są odpowiedzialne za wzmacnianie układu odpornościowego człowieka poprzez zwiększenie produkcji przeciwciał
  • ich spożycie poprawia przyswajanie składników odżywczych
  • pomagają w szybszym trawieniu pokarmu
  • u kobiet łagodzą stany zapalne układu moczowo-płciowego
  • łagodzą biegunkę
  • pomagają w obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi
  • działają antyalergicznie

Co zaliczamy do żywności probiotycznej?

  • kefir: jest to fermentowany produkt mleczny, który stanowi połączenie mleka oraz sfermentowanych ziaren kefiru. Kefir ma lekko kwaśny smak, posiada do 34 szczepów probiotyków. Kefir stanowi łatwą i szybką przekąskę na przykład na drugie śniadanie czy podwieczorek.
  • kiszonki i pikle: warto pamiętać o spożywaniu kiszonek, pamiętajmy aby wybierać odmiany, które są marynowane w wodzie i soli morskiej a nie w occie. Ocet w przeciwieństwie do solanki nie pozwala na wzrost bakterii.
  • kiszona kapusta: wykonana z fermentowanej kapusty i pozostałych probiotycznych warzyw jest bogata w kwasy organiczne, które wspomagają wzrost pozytywnych bakterii. Kapusta kiszona jest również bogata w witaminę C i enzymy trawienne, stanowi również bogactwo naturalnych bakterii kwasu mlekowego np. lactobacillus.
  • kombucha- jest to napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji z dodatkiem grzybków podobnych do kolonii bakterii o nazwie „scoby’’.
  • pasta miso- czyli soja fermentowana z brązowym ryżem. Jest to przyprawa używana często w kuchni azjatyckiej. Fermentacja sprawia, że produkt ten jest źródłem Lactobacillus acidophilus.
  • a także jogurt naturalny, mleko acydofilne, maślanka, tempeh.

Zobacz Ogórki kiszone naturalny probiotyk

Jak widać produkty probiotyczne są łatwo dostępne a tak często przez nas zapominane w codziennej diecie. Zachęcamy aby poszerzyć swoje menu właśnie w takie prozdrowotne składniki odżywcze.