Są one bardzo dobrą alternatywą dla świeżych warzyw. Posiadają dużą dawkę witaminy C, która ważna jest szczególnie w okresie zimowym. Podczas procesu kiszenia znacznie zwiększa się wartość odżywcza ogórków.
Ogórki kiszone to nic innego jak poddane kiszeniu świeże, zielone ogórki gruntowe. Zalane osoloną wodą z różnymi dodatkami, podlegają procesowi kiszenia. Proces ten opiera się na fermentacji mlekowej, która prowadzona jest przez bakterie mlekowe, nie tylko konserwując żywność, ale także nadając ogórkom ciekawego, charakterystycznego, kwaśnego smaku oraz dodatkowych walorów odżywczych.
Ogórki są polecanym warzywem w dietach odchudzających. Kiszenie sprawia, że stają się lekkostrawne i pełne wartości odżywczych, nie tylko wspomagając odchudzanie, ale także wzmacniając organizm. Świetnie nadają się także do oczyszczania organizmu z toksyn. Posiadają właściwości zmniejszające obrzęki i usuwające nagromadzoną w ciele wodę. Poprawiają trawienie i przyspieszają pracę jelit, wzmagając produkcję soków żołądkowych.
Zachęcamy do jedzenia ogórków przez cały rok, nie tylko zimą! Pamiętajcie, że ogórki kiszone i kapusta kiszona to przede wszystkim ogromna dawka bakterii jelitowych.