Niedoceniana kasza bulgur

Kasza ta wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych (czyli kaszy kuskus i kaszy manny). Przede wszystkim charakteryzuje ją największą zawartość błonnika. 

Największą popularnością cieszy się ona w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie zastępuje w kuchni ziemniaki i makaron. 

Bulgur posiada więcej białka niż tłuszczu, ma niski indeks glikemiczny – 46 dzięki temu po zjedzeniu nie następują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Daje uczucie sytości i energii na dłużej, dlatego często sięgają po niego osoby dbające o linię. 

Oto jakie właściwości ma kasza bulgur: 
– uzupełnia ona niedobory kwasu foliowego dlatego też kobiety w ciąży i osoby borykające się z problemem niedokrwistości powinny włączyć ją do codziennego menu  
– błonnik pokarmowy zawarty w bulgurze odgrywa ważną rolę w leczeniu chorób układu naczyniowo-sercowego po przez zmniejszenie stężenia „złego” cholesterolu tj. LDL 
– jest bogata w witaminy z grupy B i magnez, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego 
– zawiera ściśle ze sobą współpracujące składniki mineralne, które odpowiadają za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Chodzi tutaj o potas, wapń, magnez i sód 
– dzięki dużej zawartości błonnika usprawniają metabolizm i tym samym sprzyja szybszej utracie wagi 

Bulgur jest składnikiem wielu orientalnych dań. Jest to podstawowy składnik bardzo popularnej w Turcji sałatki Tabbouleh. Można go wykorzystać również podczas przygotowania przekąsek, deserów, faszerowanych warzyw czy głównych dań obiadowych – doskonale smakuje jako dodatek do mięsa lub ryby. 

Produkty zbożowe znajdują się na dole piramidy żywieniowej co oznacza, że stanowią one ważny element w zdrowym odżywianiu. Nasz naszym blogu pisaliśmy już o kaszach bezglutenowych takich jak: jaglana, amarantus, gryczana czy kasza sorgo. Zachęcamy do spróbowania kaszy bulgur, kóra nie jest jest mocno popularna w polskiej kuchni.