Suszona żurawina w codziennym menu

Owoce żurawiny chętnie spożywane są w postaci suszonej. Surowe mają bowiem cierpki, kwaśny smak. Ich obecność w diecie jest wskazana ze względu na bogactwo wartości odżywczych.

Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin (C, B1, B2, B3, B6, E, K), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, miedzi, manganu, żelaza) oraz błonnika. Dzięki swoim właściwościom żurawina nie traci wartości w procesie obróbki termicznej, dlatego z korzyścią dla zdrowia można spożywać jej przetwory.

Doskonałym wyborem jest żurawina suszona, która może stanowić zarówno smaczny dodatek do porannego musli lub mięsnych potraw, jak i samodzielną, pożywną przekąskę.

Właściwości  żurawiny:

– jest skuteczna w profilaktyce i leczeniu kamieni nerkowych

– przeciwdziała chorobom dziąseł oraz powstawaniu płytki nazębnej i rozwojowi próchnicy

– dzięki zawartości antyoksydantów suszona żurawina jest zalecanym elementem diety antynowotworowej

– ogranicza ryzyko rozwoju chorób Parkinsona i Alzheimera 

– wpływa korzystnie na gospodarkę lipidową organizmu. Regularne spożycie tych owoców podnosi poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) i redukuje poziom „złego” cholesterolu (LDL). 

– Zapobiega również powstawaniu zakrzepów, tym samym hamuje postęp procesów miażdżycowych

– ma korzystny wpływ na układ pokarmowy ze względu na swojewłasności probiotyczne

– wykazuje działanie antybiotyczne wobec szkodliwych drobnoustrojów pokarmowych. Pomaga zwalczać zatrucia pokarmowe, biegunki, zaparcia.

 

Czy zachęciliśmy Was do wprowadzenia żurawiny do codziennej diety?

Mamy nadzieję, że tak! My najczęściej dodajemy ją do Waszych śniadań na ciepło tj. jaglanki, gryczanki czy owsianki.isz treść posta…