Pn - Pt 9:00 - 17:00
81 532 21 21

Kotleciki z ciecierzycy z kalafiorem

Kotleciki z ciecierzycy z kalafiorem

Rośliny strączkowe są idealną alternatywą dla mięsa, szczególnie doceniane i lubiane przez wegan i wegetarian, gdyż są dobrym źródłem białka. Dobrym lecz nie doskonałym, gdyż ich skład aminokwasowy nie jest kompletny. Pełnowartościowym białkiem jest białko pochodzenia zwierzęcego (jaja, drób, ryby). Powinniśmy pamiętać o odpowiedniej podaży białka zarówno roślinnego jak i zwierzęcego.

Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na ”kotleciki” z ciecierzycy. Kształt zupełnie nie podobny do kotlecików, gdyż nasi kucharze puścili wodze fantazji i postanowili trochę go zmodyfikować, jednak pierwotny zamysł był inny. Wybór kształtu należy do Was :). Ciecierzyca oprócz sporej ilości białka zawiera błonnik i potas, dzięki któremu skutecznie możemy obniżyć swoje ciśnienie krwi. Ponadto najdziemy w niej m.in żelazo, cynk, magnez i fosfor.

 

Składniki na 1 porcję:

  • ciecierzyca – 50 g
  • cebula – 40 g
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • kalafior – 150 g

Przygotowanie: Gotujemy cieciorkę (pamiętajmy, by wcześniej moczyć ją kilka godzin, a najlepiej całą noc), kolejno miksujemy ją razem z cebulką i czosnkiem. Dodajemy do naszej masy pokrojoną natkę pietruszki. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. W międzyczasie gotujemy kalafior. Po 20 minutach wszystko powinno być już gotowe.

Smacznego!

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Zamów dietę
Zamów dietę testową
Dieta testowa
Skonfiguruj dietę
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.