Sezon na jagody

 

Owoce, które popularnie nazywamy jagodami są to nic innego jak owoce borówki czarnej lub mówiąc przestarzale czerniny. W Polsce występują naturalnie w postaci krzewinek w lasach, na terenach podmokłych, wilgotnych i na wrzosowiskach. Sezon na nie zaczyna się w lipcu i trwa do września, więc warto z niego skorzystać, gdyż teraz mają najwięcej cennych składników. 

Czarne jagody właściwości:

Jagody posiadają największe zdolności antyoksydacyjne ze wszystkich badanych warzyw i owoców. Pisząc krótko to jedne z najzdrowszych owoców jakie możesz zjeść. To co czyni czarne jagody wyjątkowymi to duża zawartość antocyjanów (barwnika, który nadaje im intensywnie niebiesko – fioletowy kolor). Lista właściwości prozdrowotnych antocyjanów jest imponująca m.in: zapobiegają chorobom układu krwionośnego, miażdżycy, rozwojowi cukrzycy i nowotworom, a więc głównym chorobom cywilizacyjnym XXI wieku. Ponadto działają antyzapalnie, zwiększają odporność organizmu oraz chronią wzrok. Suszone owoce ze względu na dużą zawartość garbników i pektyn, działają przeciwbiegunkowo. Świeże owoce zaś mają działanie rozluźniające przy zaparciach. Warto wspomnieć o ich działaniu przeciwpasożytniczym (na owsiki, oraz glisty ludzkie), Są również źródłem wielu witamin (A, C, B1, B2, PP, K) i minerałów (cynk, miedz, mangan ). Najnowsze badania wykazują, że spożywanie czarnych jagód, może mieć wpływ na rzadsze występowanie chorób degeneracyjnych mózgu (chodzi tu głównie o chorobę Alzheimera i Parkinsona). 

Ważne: Jagody przed spożyciem wymagają dokładnego umycia, gdyż nieoczyszczone mogą spowodować groźne zakażenie tasiemcem tzw bąblowicą.

Jagody wykorzystanie kuchni: 

Możliwości jest wiele, z jagód możemy przyrządzić: sok, kompot, dżem, nalewkę, świetnie posłużą jako dodatek do ciast, deserów, koktajli, nadzienie do bułeczek, naleśników czy pierogów. Jagody  doskonale nadają się do mrożenia, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem również w okresie jesienno-zimowym

My zaś dzielimy się przepisem na proste w wykonaniu muffinki z jagodami:

Składniki:

-150g jagód

-100g masła

-2 jajka

-100 ml mleka krowiego lub roślinnego

– 1,5 szklanki mąki (ok. 250g)

3/4 szklanki cukru trzcinowego

– sok z połówki cytryny

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy mokre składniki – roztopione masło, mleko, sok z cytryny, jajka.

W drugiej misce mieszamy suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia.

Mokre i suche składniki delikatnie łączymy wsypujemy jagody.

Ciasto nakładamy do papilotek ułożonych w foremce do muffinek.

Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C

Smacznego 🙂