Hummus – 5 sposobów na pyszną pastę kanapkową

Przyjrzyjmy się zatem uważnie czym tak naprawdę jest hummus. Jest to gładka pasta wykonana z gotowanych do miękkości ziaren ciecierzycy z dodatkiem tahini (czyli pasty sezamowej), czosnku, soli, soku z cytryny i oliwy. Ważne jest to, aby  ziarna ciecierzycy namoczyć dzień wcześniej w wodzie. 
Zrobienie domowego hummusu jest bardzo łatwe! 
Poniżej pokażemy Wam 5 ciekawych przepisów na hummus: 

1. Klasyczny 

Składniki: 
1 puszki ciecierzycy lub 100g suchej i następnie ugotowanej 
1 łyżka tahiny 
sok z 1/2 cytryny 
3 ząbki czosnku 
1/4 szklanki wody 
1 łyżeczka mielonego kuminu 
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne – ma być ostro 

2. Z suszonymi pomidorami 

Składniki: 
1 puszki ciecierzycy lub 100g suchej i następnie ugotowanej 
1 łyżka tahiny 
sok z 1/2 cytryny 
3 ząbki czosnku 
1/4 szklanki wody 
5-6 suszonych pomidorów  
1/3 łyżeczki pieprzu 

3. Z suszona śliwką 

Składniki: 
1 puszki ciecierzycy lub 100g suchej i następnie ugotowanej 
1 łyżka tahiny 
sok z 1/2 cytryny 
3 ząbki czosnku 
1/4 szklanki wody 
Garść suszonych śliwek 

4. Z masłem orzechowym 

1 puszki ciecierzycy lub 100g suchej i następnie ugotowanej 
4 czubate łyżki masła orzechowego 
2 ząbki wyciśniętego czosnku 
3 łyżki oliwy 
sok z połowy cytryny 
po pół łyżeczki mielonego kuminu, słodkiej i ostrej papryki 
szczypta soli 

5. Z pieczonym burakiem 

puszki ciecierzycy lub 100g suchej i następnie ugotowanej 
4 czubate łyżki masła orzechowego 
2 ząbki wyciśniętego czosnku3 łyżki oliwy 
sok z połowy cytryny 
po pół łyżeczki mielonego kuminu, słodkiej i ostrej papryki 
szczypta soli 
1 pieczony burak 

Burak umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i wyłóż na blachę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będzie miękki, przez około 45-60 minut. 
 

Tak naprawdę nie ważne jaki robimy hummus, sposób jego wykonania jest bardzo podobny. Ciecierzycę gotuje się około godziny. Przed zakończeniem tego czasu warto sprawdzić czy jest miękka, jeżeli nie to trzeba dać jej jeszcze chwilę. 

Wszystkie składniki (oprócz wody) wystarczy teraz dokładnie zblendować na gładką masę. Na początku może być trochę trudno, bo pasta początkowo jest bardzo gęsta. Wodę do masy dodajemy stopniowo, tak aby uzyskać kremową konsystencję. 
Hummus podajemy z warzywami pokrojonymi w słupki albo po prostu jako pastę do chleba. Warto trochę poeksperymentować ze składnikami i przyprawami, aby znaleźć swój ulubiony smak. Rodzajów hummusu jest bardzo dużo i tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, jeśli chodzi o dodatki. Możemy zrobić także hummus z pieczoną papryką, dynią albo hummus chrzanowy.  
W naszym menu często znajdziecie hummus w dietach. Robimy jego różne rodzaje, tak aby urozmaicić Wasz jadłospis. 
Na zakończenie warto dodać, że hummus jest wysokobiałkowy dlatego długo po jedzeniu daje nam uczucie sytości, przez co zapobiega naszemu podjadaniu między posiłkami.