Pozyskiwany jest ze wszystkich gatunków klonów, czyli: kolonu cukrowego, czarnego, czerwonego oraz srebrzystego.
Syrop klonowy jest płynny i gęsty. Przypomina miód i ma piękny złocisty kolor.
W sklepach można kupić syropy jaśniejsze i ciemniejsze. Im ciemniejsza barwa, tym mocniej zaszedł proces karmelizacji cukru w trakcie odparowywania syropu. Cenniejsze wartości odżywcze mają jednak syropy te o jaśniejszej barwie.
Najpopularniejszym zastosowaniem syropu klonowego jest polewanie nim naleśników, bądź tradycyjnych w Kanadzie i USA pancakes, przypominających nasze polskie racuchy. Syrop bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego można nim słodzić różne ciepłe napoje. Ciemniejsze syropy świetnie sprawdzą się jako marynata do mięs.
Właściwości syropu klonowego:
– dostarcza cynku, magnezu, wapnia, fosforu, manganu oraz witamin z grupy B
– jest źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym, antynowotworowym, antybakteryjnym i antycukrzycowym,
– substancje zawarte w syropie klonowym hamują namnażanie komórek raka
-powoduje spadek poziomu cholesterolu LDL we krwi u osób z niedoborem manganu
– chroni przed miażdżycą
Syrop klonowy a diabetycy
Syrop klonowy jest wartościowym zamiennikiem cukru.
Badania wykazały, że syrop ten ma działanie przeciwcukrzycowe, gdyż obniża poziom enzymów, które odpowiadają za wchłanianie węglowodanów.
Jednak indeks glikemiczny syropu to 65, co sprawia, że diabetycy mogą sobie na niego pozwolić od czasu do czasu,.
Pamiętajcie, że syrop klonowy to jednak lepszy wybór niż cukier, mimo tego należy jeść go sporadycznie ze względu na wysoką zawartość sacharozy.
Warto zaznaczyć też fakt, że syrop klonowy to produkt wegański.