Historia konserw ma ponad 200 lat i sięga wojen napoleońskich, kiedy szukano nowego sposobu przewożenia żywności dla żołnierzy. Dziś puszki z jedzeniem mają swoje miejsce również w naszych domach.
Najczęściej spotykanymi rodzajami konserwowej żywności są przetwory owocowo-warzywne, mięso oraz ryby.
Zalety jedzenia w puszkach:
– Niektóre przeciwutleniacze, które znajdujemy w marchewkach (betakaroten) i pomidorach (likopen), są lepiej wchłaniane przez organizm, jeżeli warzywa podda się obróbce cieplnej
– Świeże owoce tracą witaminy w czasie przechowywania ich w lodówce i po kilku dniach mają ich mniej niż te z puszki.
– minerały i kwasy omega-3 zawarte w pożywieniu nie są wrażliwe na proces pakowania
Wady jedzenia w puszkach:
– bisfenol A (BPA) to budząca spore kontrowersje substancja chemiczna wykorzystywana przy produkcji opakowań – nie tylko puszek, ale też np. butelek na wodę. Sięgając po jedzenie „z metalu”, musimy się liczyć z tym, że wraz z nim jemy także BPA. Temat jest kontrowersyjny, bo wiadomo, że substancja ta szkodzi. Wiele badań wykazało, że nie w ilościach przyjmowanych przez ludzi
– Podczas procesu sterylizacji żywność ulega zmianom barwy w wyniku działania ciepła na naturalne barwniki produktu, zmianom smaku i zapachu i konsystencji
– obniżenie wartości odżywczej – przez straty witamin i obniżenie wartości odżywczej białka
Ciekawostka:
Czy wiecie, że po otwarciu puszki np. z pomidorami, fasolą, kukurydzą czy cieciorką jeśli nie zużyjecie całej zawartości od razu to nie wolno jej wkładać do lodówki.
Podczas produkcji wewnętrzna warstwa puszki, ta która ma kontakty z żywnością jest specjalnie zabezpieczona, aby nie wchodziła w reakcję z produktem. Jednak po otwarciu dostęp tlenu sprawia, że powierzchnia ta utlenia się i może reagować z pożywieniem. Już po kilku godzinach po otwarciu puszki widać zmiany na produkcie. Dlatego zaraz po otwarciu puszki przechowuj jej zawartość w szklanym pojemniku.
Pamiętajcie, że wszelkiego rodzaju konserwy nie zawierają tylu wartościowych składników odżywczych ile świeże produkty. Jeśli zależy nam na czasie to wybierzmy raczej produkty mrożone niż te z puszek. Oczywiście jeśli zdarzy się nam raz na jakiś czas kupić konserwę to nasze zdrowie tak bardzo nie ucierpi. Ważne jednak jest to, aby przy zakupie przeczytać skład produktu- nie kierujmy się niską ceną i dokładnie sprawdźmy, czy wieczko konserwy nie jest wypukłe.