Znajdziemy w nim zestaw witamin takich jak: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K oraz wiele składników mineralnych: chlor, cynk, fluor, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.
Właściwości zdrowotne kalafiora:
– przeciwnowotworowe
– pomaga zwalczyć różnego rodzaju bóle reumatyczne
– wspomaga układ odpornościowy i wpływa korzystnie na stan naszych kości
– ponieważ jest niskokaloryczny zaleca się go osobom na diecie (100 gramów ugotowanego kalafiora to zaledwie 23 kalorie)
– zawarta w kalafiorze cholina ułatwia zasypianie, naukę i zapamiętywanie
– ponieważ zawiera witaminę K, ułatwiającą wchłanianie wapnia spożycie tego warzywa pozwala zmniejszyć ryzyko złamań kości i osteoporozy
– ze względu na wysoką zawartość błonnika i wody w kalafiorze, spożywanie go zapobiega zaparciom
Oto kilka ciekawostek o kalafiorze!
1. Głowa kalafiora w przekroju poprzecznym przypomina drzewo.
2. Brokuł to odmiana zielona kalafiora.
3. Potrzeba od 50 do 265 dni do osiągnięcia dojrzałości kalafiora.
4. Gotowanie go powyżej 30 minut zmniejsza korzyści zdrowotne kalafiora nawet do 75%.
5. Podczas gotowania kalafiora wydziela się siarka, co powoduje jego nieprzyjemny zapach.
UWAGA – Kto nie może jeść kalafiora?
Osoby z chorą tarczycą, ponieważ zawiera substancje zaburzające wchłanianie jodu z pożywienia.
W naszym cateringowym menu kalafior występuje w następujących daniach i postaciach. Najpopularniejsze są zupy jarzynowe z dodatkiem kalafiora oraz sałatka z kalafiorem.
Zachęcamy do spróbowania!