Fenkuł – smaczny i zdrowy

Koper włoski jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witaminy Coraz B i jest także doskonałym źródłem błonnika oraz kwasu foliowego. Ma bardzo niską wartość energetyczną, dlatego koper włoski jest świetnym składnikiem diety dla osób dbających o linię. 

W Polsce koper włoski znajduje zastosowanie głównie jako składnik medycyny naturalnej, chociaż ostatnio coraz częściej gości na naszych stołach jako smaczny, warzywny dodatek do wielu potraw. Może być zarówno doskonałym warzywem do gotowania, pieczenia, smażenia, a nawet jedzenia na surowo np. jako dodatek do sałatek.  

Pachnący, zielony i bardzo zdrowy koper włoski to roślina o wielu zaletach.  
Zastosowanie kopru włoskiego: 

•    Wzdęcia, bóle brzucha 
•    Zaburzona perystaltyka jelit 
•    Zaburzenie trawienia 
•    Brak apetytu 
•    Zaburzenia laktacji 
•    Zaparcia  
•    Nieregularne wypróżnianie 
•    Utrudnione odkrztuszanie 
•    Nieżyt dróg oddechowych 
•    Zaburzenia laktacji 

Młodzi rodzice zapewne dobrze wiedzą, że koper włoski stosuje się powszechnie jako lekarstwo na kolkę niemowlęcą. Warto jednak mieć na uwadze to, że zawiera on substancje, które mogą przyspieszać produkcję estrogenów, dlatego należy skonsultować z lekarzem podawanie dziecku naparu z kopru włoskiego. 

WAŻNE: Niezalecane jest również spożywanie produktów z kopru włoskiego przez kobiety w ciąży.  

Poniżej przedstawiamy Wam przepis na surówkę z koprem włoskim, jabłkiem i selerem naciowym. 

SKŁADNIKI (na 4 porcje) 

1 mniejsza bulwa kopru włoskiego 
2 łodygi selera naciowego 
2 łyżki prażonych pestek dyni 
1 jabłko 
1 łyżka posiekanego szczypiorku 
garść liści sałaty 

Koper włoski przekroić na 4 części i dalej posiekać na jak najcieńsze plasterki, włożyć do salaterki, dodać też koperek znajdujący się przy końcu bulwy. Seler naciowy również posiekać na cieniutkie plasterki, włożyć do salaterki razem z listkami selera. 
Dodać pokrojone jabłko, pestki dyni i szczypiorek. Wymieszać, doprawić solą morską i pieprzem oraz polać zrobionym sosem Vinegret. 

Sos vinegret do surówki 

Składniki 
1/2 ząbka czosnku 
szczypta soli morskiej 
1 łyżka miodu 
1 łyżka soku z cytryny  
świeżo zmielony czarny pieprz 
4 łyżki oliwy 

Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i rozetrzeć końcem noża na desce, posypać solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i wymieszać. Wlać sok z cytryny i doprawić pieprzem. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać. 
 

Jak widzicie fenkuł ma wiele właściwości zdrowotnych i warto włączyć go do codziennego menu!