Światowy dzień musztardy

Kolekcja tego Muzeum Musztardy jest niezwykle imponująca i składa się przede wszystkim z opakowań musztardy z całego świata! Zgromadzono tam już ponad 4 tysiące eksponatów z 60 krajów świata, także z Polski.

 

Musztarda to przyprawa, której właściwości zdrowotne znali już starożytni Rzymianie i Grecy. To wszystko za sprawą gorczycy, z której jest otrzymywana.

Musztarda króluje na naszych polskich stołach już od wielu lat. Nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. 

 

Do wykonania musztardy, oprócz gorczycy, potrzeba:

  • octu winnego lub octu jabłkowego
  • oleju
  • wody
  • białego wina, miodu lub syropu klonowego
  • pieprzu i soli

 

Rodzajów musztardy jest bardzo wiele. Różnią się one smakiem, konsystencją, kolorem oraz sposobem produkcji. Różnice w smaku musztardy zależą od gatunku gorczycy, stopnia rozdrobnienia ziaren i ewentualnych dodatków. 

 

Rodzaje musztardy:

  • delikatesowa – jest dość łagodna, o kremowej konsystencji
  • kremska – jest najsłodszą odmianą musztardy (ziarna gorczycy są bardzo drobno zmielone)
  • sarepska – powstaje z połączenia białych i brązowych ziaren gorczycy. Jej głównym składnikiem jest gorczyca sarepska (uprawiana głównie w Rosji)
  • francuska – jako jedyna posiada niezmielone ziarna. Jej drugim ważnym składnikiem jest ocet winny.
  • dijon – najbardziej unikatowy rodzaj musztardy. Robiona jest na bazie wina z winogron zamiast octu, ponadto zawiera bardzo mało soli i cukru
  • rosyjska – składa się z czarnych ziaren, dzięki czemu jest bardzo ostra
  • stołowa – najbardziej klasyczna musztarda, jest średnio pikantna w smaku
  • angielska – wytwarzana jest z białych i czarnych ziaren gorczycy z dodatkiem kurkumy. Jest bardzo ostra w smaku
  • bawarska – dla amatorów połączenia smaków pikantnego ze słodkim- swój smak zawdzięcza dodatkowi miodu

 

Musztarda ma szerokie zastosowanie w kuchni – pasuje jako dodatek do sosów winegret, sałatek, kanapek i mięs.

 

Musztarda ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, gdyż wspomaga trawienie.

Poza tym nasiona gorczycy pęcznieją w przewodzie pokarmowym, tym samym wywołując delikatny efekt przeczyszczający. Dzięki temu jest pomocna przy zaparciach.

 

Dodatkowo gorczyca jest źródłem licznych witamin i minerałów, m.in. witaminy E, która zapobiega chorobom serca i miażdżycy.

 

Zachęcamy do świętowania!