Maliny – pyszne sezonowe owoce

Pyszne, zdrowe, soczyste i pachnące maliny uwielbia chyba każdy. Najlepiej smakują świeże zaraz po zerwaniu. Spożywamy je także w zimie w postaci dżemów albo soków. 

Działanie lecznicze malin:

  • są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają
  • działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
  • działają uspokajająco
  • obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce
  • ze względu na zawartość żelaza i miedzi mogą wspomóc leczenie anemii,
  • potas reguluje gospodarkę elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek
  • zmniejszają biegunkę i hamują rozwój bakterii jelitowych
  • są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, ponieważ powodują rozkurcz mięśni gładkich
  • korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy
  • polifenole zawarte w malinach chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają proces starzenia się
  • mają właściwości przeciwnowotworowe według najnowszych badań

Pamiętajcie, że stosowane w medycynie są zarówno owoce jak i kwiaty oraz liście malin. Napar z suszonych lub świeżych liści jest polecany w przeziębieniu, leczeniu zapalenia gardła oraz ma delikatne działanie wykrztuśne.

Ze względu na niski indeks glikemiczny malin (25), owoce te polecane są osobom chorującym na cukrzycę czy insulinooporność. Warto zaznaczyć, że obecne w malinach antocyjany obniżają poziom glukozy we krwi po posiłkach bogatych w skrobię.

Maliny to sezonowe owoce, więc warto z nich korzystać! Jest to dobra opcja na śniadanie. Maliny doskonale łączą się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko czy jogurt. Idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju deserów: ciast, ciasteczek i koktajli.

Aby jednak jak najdłużej cieszyć się ich smakiem polecamy zamrozić trochę malin i korzystać z nich, kiedy za oknem deszcz albo śnieg. 

Aby zamrozić maliny, należy je wypłukać, osuszyć, rozłożyć luźno na tacce i w taki sposób włożyć do zamrażarki. Kiedy zamarzną, przełożyć do woreczka foliowego. W ten sposób można je przechowywać przez rok czasu.