Poniżej przedstawiamy listę szkodliwych E! Wystrzegaj się ich! Polepszacze, zagęszczacze, emulgatory, barwniki i sztuczne konserwanty nadają atrakcyjny wygląd, poprawiają smak i przedłużają okres przydatności do spożycia, ale w istocie są szkodliwe!
Większość z nich nie została nawet przebadana pod kątem długoterminowego oddziaływania na nasze zdrowie!
Wg najnowszego raportu NIK wynika, że zjadamy ok. 2 kg rocznie trujących E!
A oto lista szkodliwych E:
- Barwniki – grupa E100
E 102 tartrazyna
E 102 tartrazyna
E 110 żółć pomarańczowa
E 122 azorubina
E 123 amarant
E 124 czerwień koszenilowa
E 127 erytrozyna
E 131 błękit patentowy
E 132 indygotyn
E 142 zieleń
E 150a – E150d karmel
E 151 czerń brylantowa
E 173 aluminium
E 180 litorlubina - Konserwanty – grupa E200
E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
E 230 bifenyl
E 231 ortofenylofenol
E 232 ortofenylofenolan sodu
E 249 azotyn III potasu
E 249 i E 250 azotyn III sodu
E250 utrudnia transport tlenu przez krew
E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas - Przeciwutleniacze – grupa E300
E 310 galusan propyl
E 311 galusan oktylu
E 312 galusan dodecylu
E 320 BHA
E 321 BH
E 335 winiany sodu
E 336 winiany potasu - Emulgatory – grupa 400
E 400 kwas alginowy
E 407 karagen
E 450 difosforany
E461 metyloceluloza - Wzmacniacze smaku – grupa 600
E621 glutaminian sodu MSG
E622 glutaminian potasu
E631 inozydian sodu - Preparaty zastępujące cukier
E 951 aspartam
E 954 sacharyna
Ale uwaga! np. E300 to kwas askorbinowy, znany szerzej jako witamina C. Także są wyjątki. Pamiętajcie o tym!
Dietetycy alarmują – na skutek złego odżywiania słabnie nasza odporność, coraz bardziej tyjemy, chorujemy, mamy bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę, katar sienny i nadwrażliwość sensoryczną oraz zapadamy na alergie.
Co zrobić by unikać szkodliwych substancji w jedzeniu?
– Unikaj gotowych dań, które wystarczy podgrzać w mikrofali. Najbardziej zdrowe są nieprzetworzone potrawy.
– Staraj się kupować produkty bezpośrednio od rolników, a jeśli nie masz takiej możliwości oznaczone jako BIO lub pochodzące z upraw ekologicznych.
– Nie dodawaj do zup, sosów i mięs gotowych mieszanek przypraw. Najlepsze są naturalne przyprawy z własnego ogródka lub balkonu.
– Zamiast słodkich napojów bez dodatku cukru wybieraj naturalne soki. Herbatę posłódź miodem, syropem z agawy lub stewii.