Babka ziemniaczana

A dla tych, co jeszcze nie mieli okazji jej spróbować trochę informacji: babka ziemniaczana lub babka kartoflana jest to babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami pikantnie przyprawionych i zapieczonych w piecu lub piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. Babka jest chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją pokroić w plastry i podać z przeróżnymi dodatkami np. surówkami czy sosem mięsnym lub grzybowym.

W Polsce ta potrawa jest znana i popularna w północno-wschodnich krańcach, na Podlasiu i Suwalszczyźnie.

Ciekawostką, jest to, że od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej.

Oto nasz przepis:

Składniki
2 kg ziemniaków
2 średnie cebule
2 jajka
około 200 g wędzonego boczku
około 200 g kiełbasy
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
4 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
2-3 rozgniecione ząbki czosnku

Wykonanie
1. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
2. Boczek i kiełbasę pokrojone drobno należy podsmażyć na patelni.
3. Ze startych ziemniaków koniecznie odlej wodę.
4. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajka i przyprawy i dobrze wymieszaj. Za chwilę dodaj podsmażony boczek i kiełbasę.
5. Babkę przełóż do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
6. Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.

Życzymy smacznego!