Kulinarne sztuczki

Oto zestaw porad od nas: 

– Pomarańcze: jeśli nie lubisz pestek w tych owocach należy wybierać te, które w swej górnej części mają tzw. „pępek”, jest to dowodem na to, że pomarańcza jest bezpestkowa 
– Kompot: jeśli chcesz by owoce w kompocie nie rozpadły się, należy włożyć do wody skórkę z cytryny 
– Zielone banany szybciej dojrzeją, jeśli włożymy je do foliowego woreczka razem z jabłkiem 
– Jabłko: po obraniu skrapiamy je sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieje.   
 Z kolei połówka jabłka włożona do lodówki niweluje nieprzyjemny zapach 
– Zielony ogórek: zawsze obieramy go od strony jasnej do ciemnej, w przeciwnym razie będzie miał on gorzki posmak. 
Awokado: jeśli kupiłeś twarde należy je owinąć w papier śniadaniowy lub gazetę,  
 a w ciągu 2-3 dni zmięknie 
– Fasolka po bretońsku: jeśli chcemy ugotować naprawdę smaczną, należy gotować ją w wodzie, w której się moczyła przez noc i posolić dopiero pod koniec gotowania 
– Papryka: jeśli chcesz usunąć skórkę ze świeżej papryki, kroimy ją na porcje usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 10 min. w wysokiej temperaturze. Następnie przekładamy na sito i zalewamy zimną wodą. Skórka bez problemu odejdzie od miąższu 
Szczypiorek: najlepiej ciąć go nożyczkami bezpośrednio na potrawę, wtedy zachowamy jego cenne witaminy zawarte w soku 
– Kalafior: aby zneutralizować zapach kalafiora podczas gotowania należy wrzucić do wody kilka gałązek świeżego koperku 
– Zielone warzywa nie stracą swojej barwy, gdy podczas gotowania do wody dodamy odrobinę cukru 
– Ziemniaki: Jeśli zależy nam na czasie i chcemy je w szybki sposób ugotować, powinniśmy do gotującej się wody dodać łyżkę margaryny 
– Pieczarki najlepiej myć pod bieżącą wodą – moczone w misce pełnej wody tracą swój smak 
– Wątróbka- nigdy nie sól jej przed rozpoczęciem smażenia – staje się wtedy twardsza i niesmaczna, może też niestety przypominać podeszwę 
– Bakalie- aby nie opadły na dno w cieście, przed wsypaniem ich do masy należy delikatnie obtoczyć je w mące 

Te wymienione wyżej sztuczki sprawią, że twoje codzienne kulinarne potyczki staną się zdecydowanie mniej stresujące i łatwiejsze. Mamy nadzieję, że nasze porady się Wan przydadzą!