Szczypiorek pochodzi z Azji Środkowej, a obecnie uprawiany jest w Skandynawii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Chinach i Azji Południowo-Wschodniej.
Szczypiorek to doskonały dodatek do kanapek, sałatek, twarożków, past kanapkowych, zup i wielu innych potraw.
Najczęściej wiosną przypominamy sobie o nim. Oprócz walorów estetycznych i smakowych, szczypiorek to również cenne źródło wartości odżywczych takich jak: witaminy C, B1 oraz B2, karoten, kwas foliowy, potas, wapń, sód, magnez, fosfor oraz żelazo.
Używany jako dodatek kulinarny, wzbogacający wygląd potraw oraz aromat potraw, szczypiorek z rodziny czosnkowatych, jest znany na naszych terenach od XVI wieku. Oprócz zalet dekoracyjnych oraz aromatyczno-smakowych to niepozorne warzywo, charakteryzujące się ostrym, a jednocześnie lekko słodkim smakiem, uznawane jest za roślinę prozdrowotną, a nawet leczniczą.
Jakie właściwości ma szczypiorek?
– poprawia apetyt;
– ma działanie bakteriobójcze;
– ułatwia trawienie i ma lekkie działanie przeczyszczające;
– delikatnie obniża ciśnienie krwi;
– jest niskokaloryczny
Zachęcamy do jedzenia szczypiorku!