Banany na diecie

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców całorocznych. Są one spożywane przeważnie na surowo, ale stanowią również doskonały dodatek do płatków śniadaniowych, zapiekanek i deserów. Te z grilla smakują wyśmienicie, a przy tym nie tracą swoich wartości odżywczych.

Banany są jednymi z tych owoców, które odradzane są w odchudzaniu. Ale czy słusznie?

Spornym składnikiem odżywczym bananów są węglowodany, których to banany zawierają sporo. Zawartość tych cukrów w bananach może być  jednak pomocna np. po ciężkim treningu. Uzupełniają one nasze rezerwy energetyczne w postaci glikogenu w mięśniach.

Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy – A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych – magnezu, fosforu i wapnia. Najwięcej jednak mają potasu.

Oto najważniejsze właściwości bananów:

  • są dobre dla naszego serca, ponieważ chronią nasz układ krążenia i obniżają ciśnienie tętnicze krwi
  • obniżają poziom cholesterolu zapobiegając tym samym miażdżycy
  • poprawiają pamięć i naszą koncentrację
  • wzmacniają organizm i wspomagają jego regenerację
  • pomagają w profilaktyce i leczeniu osteoporozy
  • wspomagają nawodnienie organizmu

Pamiętajcie jednak, że zbyt dużo bananów w diecie nie sprzyja naszej sylwetce.

Osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Wiele osób ceni sobie smak i wartości odżywcze tych owoców. W sklepach można je znaleźć praktycznie przez cały rok. Opakowane w skórkę, są bardzo wygodną przekąską poza domem.