Banan to jeden z najpopularniejszych owoców całorocznych. Są one spożywane przeważnie na surowo, ale stanowią również doskonały dodatek do płatków śniadaniowych, zapiekanek i deserów. Te z grilla smakują wyśmienicie, a przy tym nie tracą swoich wartości odżywczych.
Banany są jednymi z tych owoców, które odradzane są w odchudzaniu. Ale czy słusznie?
Spornym składnikiem odżywczym bananów są węglowodany, których to banany zawierają sporo. Zawartość tych cukrów w bananach może być jednak pomocna np. po ciężkim treningu. Uzupełniają one nasze rezerwy energetyczne w postaci glikogenu w mięśniach.
Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy – A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych – magnezu, fosforu i wapnia. Najwięcej jednak mają potasu.
Oto najważniejsze właściwości bananów:
- są dobre dla naszego serca, ponieważ chronią nasz układ krążenia i obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- obniżają poziom cholesterolu zapobiegając tym samym miażdżycy
- poprawiają pamięć i naszą koncentrację
- wzmacniają organizm i wspomagają jego regenerację
- pomagają w profilaktyce i leczeniu osteoporozy
- wspomagają nawodnienie organizmu
Pamiętajcie jednak, że zbyt dużo bananów w diecie nie sprzyja naszej sylwetce.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Wiele osób ceni sobie smak i wartości odżywcze tych owoców. W sklepach można je znaleźć praktycznie przez cały rok. Opakowane w skórkę, są bardzo wygodną przekąską poza domem.