Grillowanie na diecie – czy to możliwe?

Jeśli jesteś na diecie i boisz się zaprzepaścić swoich dotychczasowych efektów Wystarczy, ze będziesz pamiętać o kilku zasadach, aby móc cieszyć się pysznym posiłkiem na świeżym powietrzu.

  1. Marynuj mięso przed grillowaniem, ponieważ marynowanie skraca czas obróbki cieplnej do minimum! Im krócej grillujesz potrawy, tym są zdrowsze. Co ważne – nie kupuj gotowych marynat. Ich podstawowym składnikiem jest glutaminian sodu. Najlepiej będzie jak doprawisz mięso samodzielnie aromatycznymi ziołami.
  2. Nie przypiekaj mięsa ani warzyw. Powszechnie wiadomo, że substancje wytworzone w czasie intensywnej obróbki termicznej są rakotwórcze, nie mówiąc o tym, że są ciężkostrawne. Staraj się pilnować czasu grillowania.
  3. Zrezygnuj z ketchupu i gotowych kupowanych sosów. Zrób własny sos na bazie jogurtu naturalnego, dodając miętę, czosnek oraz inne zioła.
  4. Grilluj warzywa i owoce takie jak: papryka, cukinia, bakłażan, pomidory, pieczarki, marchew, a nawet pietruszka smakują wspaniale, jeśli wcześniej je doprawisz i położysz na grillu! Z owoców polecamy banany, cytrusy, brzoskwinie, jabłka, gruszki i ananasy. Wystarczy odrobina cynamonu i cukru pudru i już gotowe pyszne danie!
  5. Zrezygnuj z picia alkoholu pod czas grillowania. Tak wiemy- jest to trudne, ale szczególnie piwo pszeniczne wzmaga apetyt, przez co zjemy więcej niż powinnyśmy. Staraj się zatem tego unikać, a jeśli już musisz się napić czegoś z procentami polecamy wytrawne wino.
  6. Grillowane mięsa podawaj z sałatkami – dobrze jest do kawałka kadrówki podać kolorową sałatkę. Będzie nie tylko lżej, ale i zdrowiej.
  7. Korzystaj z aluminiowych tacek – Podczas grillowania z mięs wytapia się tłuszcz. Kiedy kapie na rozżarzony węgiel, wytwarza się ogrom toksycznych substancji, które zagrażają naszemu zdrowiu. Dlatego właśnie polecamy sięgać po takie tacki – można je kupić prawie w każdym sklepie!
  8. Wybierz pełnoziarniste pieczywo do dań z grilla. Wszystkie pełnoziarniste produkty stanowią jedną z podstaw zdrowej diety. Pamiętajmy zatem, że powinny się one znaleźć w naszym codziennym jadłospisie i nie zapominajmy o tym nawet przy spotkaniu ze znajomymi.

Grillowanie to jeden z najbardziej popularnych sposobów spędzania letnich wieczorów z rodziną i znajomymi. Mówi się, że „ Grillowanie to nasz sport narodowy” i chyba jest w tym trochę prawdy. Pamiętajcie, że odpowiednio dobrane i przygotowane potrawy z grilla wcale nie muszą być kaloryczne. Świeże ryby, chude mięso i chrupiące warzywa świetnie sprawdzą się na ruszcie.

Najczęściej na patyki nadziewamy kawałki karkówki. A przecież można zrobić szaszłyki w wersji „fit” drobiowo-warzywne lub warzywne. Najważniejsze jest to, by na dietetycznych szaszłykach było mnóstwo lekkich warzyw (lub nawet owoców).

Polecamy zrobić pyszne szaszłyki z kurczakiem, ananasem i warzywami. Podzielimy się z wami naszym sprawdzonym przepisem.

Przepis na warzywne szaszłyki z kurczakiem

Składniki:

pierś z kurczaka

papryka czerwona i żółta

cebula

ananasy z puszki

ulubione przyprawy (zioła prowansalskie, słodka papryka, czosnek)

śmietanka słodka 30% 

Sposób wykonania:

W pierwszej kolejności jeszcze przed zrobieniem szaszłyków, warto najpierw pierś z kurczaka namoczyć przez kilka godzin w słodkiej śmietance z dodatkiem soku z ananasa. Taka marynata sprawi, że pierś z kurczaka będzie w smaku bardziej delikatna i soczysta.

Następnie kurczaka kroimy w kostkę, tak samo jak paprykę, cebulę oraz ananas. Wszystkie składniki nadziewamy na patyki do szaszłyka i gotowe. 

Czy wiesz, że na grillu można zrobić także frytki?

Zdrowe frytki na grilla możesz przyrządzić m.in. z marchewek, batatów, selera. To bardzo proste! Warzywa obierasz i kroisz w słupki, obtaczasz je w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół, następnie wykładasz na folię aluminiową i pieczesz na grillu przez ok. kwadrans, aż będą miękkie. To będzie pyszny dodatek na grilla! 

Pisaliśmy Wam wcześniej, że do grilla najlepiej przygotowywać własny sos, zamiast używać gotowych keczupów itp. różnych smakowych sosów. Nasz szef kuchni specjalnie dla Was zdradza swój ulubiony sos 

Sos:

5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

sok z 1 małej limonki lub cytryny

1 łyżeczka płynnego miodu

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem i sokiem wyciśniętym z limonki lub cytryny. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotowe!

A może by tak grill elektryczny?

Na koniec chcielibyśmy przyjrzeć się jak wygląda sytuacja z grillem eklektycznym – czy warto w niego zainwestować czy tez nie.

Grill elektryczny to znakomita alternatywa dla tradycyjnego grilla. Warto w niego zainwestować, jeżeli nie masz ogrodu, a jedynie balkon w bloku, albo jeżeli masz niezbyt dużo czasu, a chcesz zjeść coś pysznego z grilla to grill „na kabelku” będzie świetnym rozwiązaniem.

Jaki zatem kupi, by w pełni cieszyć się smakiem pysznych potraw??

Nie każdy grill elektryczny spełni Wasze oczekiwania. Jaki wybrać? Po pierwsze taki o dużej mocy, bo to podstawa. Grill musi mieć minimum 1800 – 2000 Watów mocy. Dzięki temu grillowane produkty będą naprawdę smakować jak te z grilla tradycyjnego. Po drugie Wasz grill elektryczny powinien mieć łatwo czyszczące płyty, aby można było je wyczyścić po każdym grillowaniu.

Po trzecie powinien mieć regulację temperatury nagrzewania. Jest to istotne ponieważ mięso wymaga wyższej temperatury, podczas gdy grillowanie np. cienkich szparagów wymaga w zasadzie jedynie ich podgrzania, by stały się chrupiące. 

Dania na grilla to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia. Niekiedy cały rok czekamy na to, aż przyjdzie lato i będziemy mogli pogrillować ze znajomymi w ciepłe letnie wieczory. Dzięki naszemu poradnikowi nie będziesz musiał martwic się o swoją figurę. Wystarczy, że zastosujesz się do naszych porad.