Jabłka i ich właściwości zdrowotne

W Polsce mamy wiele odmian jabłek – od kwaśnych po te bardziej słodkie i soczyste.  
 

Ile kalorii ma jabłko?

W 100g surowego jabłka bez gniazda nasiennego znajduje się 47 kalorii.  
Zatem: 
– małe jabłko (około 75g z gniazdem nasiennym) będzie miało około 35 kalorii  
– średnie jabłko (około 112g) 47 kalorii 
– duże (około 170g) 71 kalorii 

Dlaczego jabłka są zdrowe?

Jabłka zawierają przede wszystkim dużo wody i błonnika – nie są więc kaloryczne, ale długo zapewniają nam uczucie sytości-  czujemy się najedzeni i rzadziej szukamy innych bardziej kalorycznych przekąsek. 

Jeżeli zależy nam na odpowiedniej ilości błonnika w naszej diecie, spożywajmy jabłka ze skórką, bo to ona zawiera najwięcej błonnika. Dzięki temu nie tylko stracimy na wadze, ale też unikniemy zaparć i poprawimy pracę jelit.  

Inne właściwości zdrowotne jabłek:

– obniżają cholesterol 
-pektyny wspomagają leczenie cukrzycy 
– wzmacniają układ krążenia i nerwowy 
– odkwaszają organizm, bo dużo w nich zasadowego potasu (reguluje gospodarkę wodną) i żelaza (zapobiega anemii). 
-zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów 
– chronią przed chorobą Alzheimera 

Co można zrobić z jabłek? 
Pomysłów na jabłka jest naprawdę mnóstwo. Jabłka doskonale smakują na surowo, choć można z nich też przygotować pyszną szarlotkę, piernik z jabłkami czy mus do naleśników.  Można również użyć pokrojonych lub startych jabłek jako dodatek do owsianki, surówek czy sałatek. Są także świetnym dodatkiem do mięs. Można je dodawać do pieczonej kaczki lub indyka, razem z miodem i korzennymi przyprawami. Pokrojone jabłko posypane cynamonem i polane jogurtem naturalnym to świetna zdrowa przekąska. A kompot z jabłek czy też dżemy i konfitury będą pysznym i zdrowym zamiennik sztucznych napojów i przetworów ze sklepu.

Zachęcamy do włączenia jabłek do codziennej diety!