Fit ciasto z jabłkami – przebój Fresh Diety!
Ten deser cieszy się ogromną popularnością osób, które skorzystały z naszej diety pudełkowej w Lublinie. Ponieważ regularnie pytacie nas o przepis na dietetyczny piernik z jabłkami, dzielimy się nim poniżej. Niech ten pyszny smak pojawi się w domach nie tylko naszych Klientów, ale wszystkich osób, które chcą sobie osłodzić dietę!
Składniki na fit piernik z jabłkiem
Składniki na ciasto:
– około kilograma jabłek
– ½ szklanki ksylitolu
– 3 duże jajka
– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 3 łyżki kakao
-1/2 szklanki miodu płynnego
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 60 g masła
– 3 łyżki przyprawy do piernika
– garść bakalii
Polewa:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 100 ml śmietanki 30%
Jak zrobić piernik z jabłkiem w wersji dietetycznej?
- Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w miseczce. Zasypać ksylitolem. Odstawić na 1,5 godziny.
- Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.
- Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, całość dokładnie wymieszać.
- Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć do niej przygotowane ciasto.
- Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
- Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, stale mieszając.
- Po wystudzeniu polać przygotowaną polewą czekoladową.
Życzymy Wam smacznego!