Fit piernik z jabłkami – dietetyczny! Przepis

Fit ciasto z jabłkami – przebój Fresh Diety!

Ten deser cieszy się ogromną popularnością osób, które skorzystały z naszej diety pudełkowej w Lublinie. Ponieważ regularnie pytacie nas o przepis na dietetyczny piernik z jabłkami, dzielimy się nim poniżej. Niech ten pyszny smak pojawi się w domach nie tylko naszych Klientów, ale wszystkich osób, które chcą sobie osłodzić dietę!

Składniki na fit piernik z jabłkiem 

Składniki na ciasto:

– około kilograma jabłek

– ½ szklanki ksylitolu

– 3 duże jajka

– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

– 3 łyżki kakao

-1/2 szklanki miodu płynnego

– 1 łyżka oleju

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 60 g masła

– 3 łyżki przyprawy do piernika

– garść bakalii

Polewa:
– 100 g gorzkiej czekolady

– 100 ml śmietanki 30%

Jak zrobić piernik z jabłkiem w wersji dietetycznej? 

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w miseczce. Zasypać ksylitolem. Odstawić na 1,5 godziny.
  • Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.
  • Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, całość dokładnie wymieszać.
  • Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć do niej przygotowane ciasto.
  • Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
  • Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, stale mieszając.
  • Po wystudzeniu polać przygotowaną polewą czekoladową.

 

Życzymy Wam smacznego!