Magnez spełnia w naszym organizmie wiele funkcji:
– zmniejsza ryzyko cukrzycy
– ma zbawienny wpływ na nasz stan psychiczny (zapobiega depresji)
– polepsza pracę naszego mózgu
– wspomaga układ odpornościowy
– zapobiega stanom zapalnym związanym z niektórymi rodzajami raka
– w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby
– poprawia trawienie
– reguluje pracę tarczycy
– poprawia pamięć i myślenie
– hamuje powstawanie kamieni w nerkach
– rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy
– pomaga w leczeniu różnego rodzaju kontuzji
– łagodzi bóle menstruacyjne
Dostarczanie organizmowi magnezu pochodzącego z naturalnych źródeł jest całkowicie bezpiecznie i przyjmować go można w każdych ilościach i pod taką postacią.
Oto produkty, które warto wprowadzić do codziennej diety w celu uzupełnienia niedoborów magnezu:
– kasza gryczana
– orzechy
– owocowe morza
– kakao
– czekolada
– ciemne pieczywo
– ryby
– szpinak
– banany
– sery żółte
– mleko
– jajka
– ryż
– biała fasola
– płatki owsiane
– natka pietruszki
Magnez odpowiada głównie za nasze mięśnie, dlatego głównym objawem niedoboru magnezu mogą być drgania powiek i warg, a przy wysiłku fizycznym mrowienia w kończynach oraz bolesne skurcze łydek (szczególnie w nocy).
Warto też zwrócić uwagę na czynniki i pokarmy redukujące magnez w organizmie. Są to kawa i herbata w dużych ilościach, białka, tłuszcze, szczawiany (rabarbar, szpinak), duże ilości wapnia w produktach mlecznych – zwłaszcza w produktach homogenizowanych, fityniany (otręby pszenne, chleb) oraz cukier, który nie pozwala przyswajać tego pierwiastka.
Pamiętajcie, że oprócz diety należy pić także wodę bogatą zarówno w wapń, jak i magnez. Jest to niesamowity sposób na dostarczenie dużej ilości tych ważnych minerałów.
Woda zazwyczaj spełnia około 10% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Jeżeli jednak wybierzemy wodę mineralną, która zawiera co najmniej 50 mg magnezu na litr można ją wtedy powiedzieć, że „zawiera magnez”. Dzięki takiemu rozwiązaniu można dostarczyć dziennie 100% magnezu pijąc samą wodę.