Kwas foliowy w diecie

Kwas foliowy nazywany jest też witaminą B9, witaminą B11 albo folacyną. 

Skoro jest on tak ważny w naszej codziennie diecie zatem, gdzie możemy go znaleźć? 

W kwas foliowy bogate są przede wszystkim: 

– ciemnozielone warzywa (brokuły, szparagi, sałaty) 
– nasiona roślin strączkowych (Uwaga: Najlepszym źródłem kwasu foliowego jest soczewica) 
– owoce np. pomarańcze 
– produkty zbożowe otrzymywane z pełnego przemiału 
– produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające najwięcej kwasu foliowego to: wątróbki, jaja oraz sery 

Jednak najlepsze źródła kwasu foliowego to po prostu surowe warzywa lub produkty nisko przetworzone. Trzeba zwrócić uwagę na fakt, że wysoka temperatura czy długi okres przechowywania produktu powodują, że witamina B9 nie jest obecna w danym produkcie, po prostu z niego znika.

Do głównych funkcji kwasu foliowego w organizmie zalicza się: 

– zapobieganie chorobom serca, wylewom oraz zakrzepom żylnym
– zapobieganie anemii 
– wpływa na prawidłowy rozwój płodu- kwas foliowy jest niezwykle ważny w okresie ciąży. Każda kobieta, która planuje zajść w ciążę lub już stara się o dziecko powinna przyjmować profilaktycznie odpowiednia dawkę witaminy B9. 

Pamiętajcie też, że witaminę tę trzeba dostarczać regularnie, ponieważ nasz organizm nie magazynuje jej na długo, dlatego istotna jest dobrze zbilansowana i zdrowa dieta, którą znajdziecie w naszym cateringu.  
                                                                                                                                                                                   mgr Natalia Flis – Maczulska