Właściwości zdrowotne brokuła

Brokuły mają mało kalorii i są bardzo zdrowe. 

Niestety ze względu na swój specyficzny smak nie są lubiane, a zwłaszcza przez małe dzieci. Wiele osób uważa, że do brokułów trzeba dorosnąć i może to dlatego po brokuły często sięgają osoby na diecie, które chciałyby stracić parę dodatkowych kilogramów. 

 

Brokuły posiadają wiele składników odżywczych. To bogate źródło białka, a także witaminy C, A, K, B1, B2 i PP. W brokułach znajdziemy również wiele soli mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka. 

 

Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Oto one:

  • łagodzą stan zapalny w organizmie
  • pomagają w walce z alergią
  • mają dużo błonnika, który zapewnia na długo uczucie sytości
  • brokuły w diecie poprawią również wchłanianie witaminy D, dzięki temu, że zawierają witaminę K i A
  • pozytywnie wpływają na nasz wzrok
  • poprawiają naszą sylwetkę, ale też wygląd skóry
  • mogą uchronić przed wrzodami
  • obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są skarbnicą potasu
  • wzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne
  • ze względu na niski indeks glikemiczny są polecane osobom z cukrzycą lub insulinooporonością
  • są silnym przeciwutleniaczem, który ma udowodnione działanie blokujące powstawanie komórek nowotworowych i wspomagające ich likwidację.

 

Warto wspomnieć, o tym, że obok zdrowotnych właściwości brokułów należących do roślin krzyżowych, mają one składniki, które mogą wzbudzać obawy dotyczące niekoniecznie pożądanych niektórych związków, które posiadają w swoim składzie.

Związki te to goitrogeny, które wpływają na przemianę jodu w organizmie obniżając jego ilość, co może być powodem zaburzeń pracy hormonów tarczycy. Substancje te wpływają negatywnie na dostępność jodu dla organizmu, a bez jego odpowiedniej ilości tarczyca nie może funkcjonować prawidłowo i najczęściej objawia się to niedoczynnością tarczycy. Dlatego też warzywa krzyżowe nie są wskazane osobom chorującym na tarczycę. 

Pamiętajcie, że ważny jest też sposób, w jaki przygotowujemy brokuły. W trakcie gotowania tracą one swoje dobroczynne właściwości odżywcze. Nie każdy jednak lubi surowe brokuły, dlatego pewnym kompromisem może być przygotowywanie ich na parze, pod warunkiem, że nie trwa to dłużej niż 3-4 minuty.