Czerwona kapusta duszona z jabłkami – przepis

To niezwykle zdrowe warzywo, które warto wprowadzić  jak najczęściej do swojej diety. Zarówno na ciepło, jak i na zimno czerwona kapusta idealnie pasuje się do dań obiadowych, głownie do mięsa. Może być duszona, zasmażana, gotowana, kiszona lub podana po prostu jako surówka. 
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że czerwona kapusta zawiera antocyjany, dzięki którym ma silne właściwości przeciwutleniające. Te czerwone barwniki zawarte w tej odmianie kapusty sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i wiecznej młodości. Antocyjany chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Te z kolei zaś silnie wpływają na procesy starzenia się organizmu. 

Oprócz tego, że czerwona kapusta chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami jest też źródłem potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, selenu, błonnika i fluoru. Posiada witaminy K, D, E oraz witaminy z grupy B. 
Ale to nie wszystko, bowiem kapusta czerwona pomaga obniżyć zły cholesterol w naszej krwi, wspomaga pracę serca oraz jest pomocna osobom walczącym z anemią.  
Oprócz tego, że czerwona kapusta jest zdrowa, ale jest też niskokaloryczna. W 100 gramach zawiera jedynie 31 kcal. Dlatego osoby na diecie powinny  jeść jej jak najwięcej.  

Sposobów na przygotowanie czerwonej kapusty jest wiele. W naszym wpisie skupimy się na przepisie na czerwoną kapustę na ciepło duszoną z jabłkami.  
Zachęcamy do spróbowania! 
 

Składniki: 
1 główka kapusty czerwonej 
3 jabłka 
2 cebule  
2 ząbki czosnku 
2 łyżki masła 
Sok z 1/3 cytryny 
Przyprawy: sól, pieprz, kminek, ziele angielskie 
 

Sposób przygotowania: 

1. Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek smażymy chwilę  na maśle. Przekładamy do oddzielnego garnka. 
2. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki jabłka.  
3. W międzyczasie kapustę należy poszatkować i posolić. Dodać do niej pieprz, kminek, ziele angielskie i przełożyć do garnka razem z czosnkiem, cebulą i jabłkami.  
4. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 1,5-2 godziny.  
5. Co kilka minut trzeba danie pomieszać i jeśli jest potrzebna dolać trochę wody. 
6. Na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i gotowe. 
Mamy nadzieję, że naszym dzisiejszym wpisem zachęciliśmy Was do tego, aby spróbować czerwonej kapusty duszonej z jabłkami! 
Zachęcamy! 

Na zakończenie jeszcze jedna rzecz jaka różni obie odmiany kapusty, czyli popularność wykorzystania w kuchni. Śmiało można stwierdzić, że biała kapusta jest bardziej uniwersalna, ponieważ wykorzystywana jest do kapuśniaków, kotletów, gołąbków etc. Jeśli kisimy to również najczęściej białą kapustę. Aby urozmaicić nasza dietę zachęcamy do zrobienie soku z czerwonej kapusty, który będzie bardzo zdrowy.