Dlaczego to takie ważne, by jeść sezonowe warzywa?
Przyjrzyjmy się temu dokładniej. Stawiając na sezonowe produkty mamy pewność że będą to produkty świeże o zdecydowanie lepszym smaku, niż te same sztucznie hodowane w szklarniach.
Poza tym produkty sezonowe występujące w naszym klimacie nie muszą być przewożone z daleka, ani przechowywane w chłodniach w specjalnych warunkach.
W marcu z sezonowych warzyw i owoców warto postawić na:
– jabłka
– gruszki
– kapustę
– dynię
– cebulę
– topinambur
Topinambur – warzywo na marzec
W naszym dzisiejszym wpisie chcemy skupić się właśnie na topinambur, który jest bardzo ciekawym warzywem coraz częściej pojawiającym się w naszym jadłospisie. Czy znacie to warzywo? Wiecie jak smakuje? Jego smak przypomina połączenie naszych tradycyjnych ziemniaków i orzechów.
O obecność tego warzywa w swojej diecie szczególnie powinni dbać diabetycy – ponieważ topinambur zawiera sporą ilość inuliny. Odpowiada ona za proces unormowania glikemii u chorujących na cukrzycę typu 2 oraz pozytywnie wpływa na zmniejszenie insulinooporności.
Topinambur – właściwości zdrowotne
– obniża poziom „złego” cholesterolu LDL
– zapobiega rozwojowi miażdżycy
– pomaga regulować ciśnienie krwi
– ma działanie przeciwnowotworowe
– poprawia odporność naszego organizmu
– chroni naszą wątrobę
– pobudza pracę jelit
– zapobiega różnego rodzaju zapaleniom dróg moczowych
– wpływa pozytywnie pracę układu nerwowego
Topinambur – uprawa i wykorzystanie
Jak widzicie warto włączyć topinambur do codziennej diety. Czy wiecie, że można go też uprawiać w naszych warunkach? To bardzo proste!
Aby to zrobić wystarczy pokroić kilka bulw topinamburu, włożyć je do ziemi i czekać na plony. Uprawa jego jest bardzo łatwa bowiem ogranicza się głównie do regularnego podlewania. I co najważniejsze nie ma potrzeby stosowania nawozów.
Czy wiecie, co można przygotować z topinambur?
Może on być pieczony, gotowany, smażony, marynowany czy nawet kiszony.
W naszym menu przygotowaliśmy Wam sałatkę topinambur oraz świeżych warzyw. Wiemy, że bardzo Wam smakował, zatem niebawem planujemy włączyć do menu inne dana z tego sezonowego warzywa np. frytki, puree z topinambur, zupę krem czy pieczony topinambur w ziołach.