Sezon na jagody właśnie się zaczyna, dlatego żal z niego nie skorzystać i nie przygotować kilku posiłków na bazie tych wspaniałych owoców. Dzisiaj zaprezentujemy Wam nasz podwieczorek jagodowy, który na pewno nasyci i rozpieści Wasze podniebienia. Przygotowany jest na bazie kaszy manny, więc przy okazji zamieścimy 10 faktów i ciekawostek o kaszach:
- Są zaliczane do jednych z najzdrowszych surowców, które powinniśmy spożywać. Pod względem wartości odżywczych przewyższają ziemniaki czy ryż!
- Spożywanie kasz nie powoduje gwałtownych skoków insuliny, gdyż są one źródłem węglowodanów złożonych.
- Dostarczają ważnego w procesie odchudzania błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i reguluje wypróżnianie, a ponad to znajduje zastosowanie przy obniżaniu stężenia cholesterolu.
- Średnia zawartość białka w kaszach to ok. 10 g/100 g produktu, np. amarantus, który często zaliczany jest do kasz (ale w zasadzie jest po prostu zbożem) ma już około 14 g białka/100 g produktu
- Naturalnie bezglutenowe kasze to: kasza gryczana, kukurydziana, jaglana i komosa ryżowa (+ amarantus)
- Kasza manna, której użyliśmy do przepisu jest lekkostrawna, nie zalega długo w żołądku, dlatego polecamy ją do posiłków popołudniowych/kolacyjnych (a tak swoją drogą idealnie nadaje się do lekkich, dietetycznych ciast).
- Krótko mówiąc: kasze to skondensowane zdrowie – dla przykładu w kaszy jaglanej znajdziemy krzem, poprawiający stan paznokci oraz cery, w kaszy kukurydzianej luteinę chroniącą nasze oczy, w gryczanej sporo kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet w ciąży oraz witaminy E!
- Najszybszą w przygotowaniu kaszą jest kasza kuskus, którą wystarczy jedynie zalać ciepłą wodą na kilka minut!
- Dzięki zawartości cennych minerałów (głównie potasu) znajdują zastosowanie przy obniżaniu ciśnienia krwi.
- Są surowcem niezwykle uniwersalnym – nadają się do deserów, obiadów (w postaci sypkiej czy nawet kotletów), śniadań – możemy modyfikować je na mnóstwo sposobów.
Zobacz: Odchudzanie, redukcja masy – jak zacząć? Przeczytaj, zanim zaczniesz się odchudzać!
Składniki potrzebne do przygotowania porcji naszego lekkostrawnego podwieczorku:
- 35 g kaszy manny (ok. 3 łyżeczki)
- 150 ml mleka
- 60 g jagód
- Łyżeczka miodu
- Dodatki: otręby (płaska łyżeczka), suszona morela, płatki migdałowe, orzeszek
Przygotowanie jest bardzo proste: należy doprowadzić mleko do wrzenia, wsypać kaszę i całość mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji (im dłużej będziemy trzymali kaszę na ogniu, tym będzie ona gęstsza). Kolejno miksujemy kaszę z owocami i miodem oraz posypujemy dodatkami. Gotowe, smacznego!
Autor tekstu: Kinga Głaszewska.