Kiełki buraka i ich dobroczynny wpływ na zdrowie.
Kiełki buraka obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy chorobach gastrologicznych. Zawierają także kwas foliowy, którego niedobór może u nas przyczyniać się do złego samopoczucie, rozdrażnienia i kłopotów ze snem. Działają dobroczynnie na włosy i paznokcie. Substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków czyli betacyjanina ma działanie przeciwnowotworowe.
UWAGA:
Nasiona buraka mają bardzo twarde skorupki, które należy usunąć przed spożyciem kiełków.
Z czym jeść kiełki buraka?
Można dodawać je praktycznie do wszystkiego: do jogurtu, do sałatki, do ryżu czy kaszy, albo do koktajlu. Można nimi posypać kanapki, serek wiejski czy zwykłe ziemniaki do obiadu.
Zobacz 10 owoców i warzyw bogatych w witaminę C
Doskonale wiemy, że regularne spożywanie kiełków uzupełnia niedobory pokarmowe i wzmacnia system odpornościowy organizmu. Jest to szczególnie ważne właśnie w okresie zimowym i wiosennym, kiedy organizm jest osłabiony.