Natka pietruszki pasuje do wielu dań i produktów, dzięki czemu jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie.
Natka pietruszki jest skarbicą witamin i minerałów. Wyróżnia się przede wszystkim zawartością witamin – witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E i K1. Poza tym natka pietruszki to źródło minerałów – cynk, fosfor, magnezu, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
Czy wiesz, że zaledwie jedna łyżka stołowa natki zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C?
Zobacz dlaczego warto włączyć natkę pietruszki do codziennej diety:
1. wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu
Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej, wraz z wiekiem następuje stopniowy ubytek jego ilości w organizmie. Niedobór kolagenu powoduje utratę jędrności i elastyczności skóry, powstawanie zmarszczek i cellulitu, sztywność stawów, bóle kręgosłupa.
2. wzmacnia organizm i wspomaga odporność.
Natka pietruszki dzięki licznym witaminom, solom mineralnym i flawonoidom wzmacnia system immunologiczny, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, moczopędnie i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
3. pomaga przeciwdziałać zaburzeniom krzepnięcia krwi
A to wszystko, dzięki dużej zawartości witaminy K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Jej niedobór powoduje problemy z gojeniem się ran, zbyt obfite krwawienia menstruacyjne, krwiomocz czy częste krwotoki z nosa.
4. wpływa korzystnie na nasz wzrok
Antyoksydanty korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Witamina A jest niezbędna do poprawnego procesu widzenia, umożliwia adaptację wzroku w ciemności i chroni przed tzw. kurzą ślepotą
5. przeciwdziała anemii
Anemia spowodowana jest zazwyczaj przewlekłym brakiem żelaza. Objawia się skłonnością do omdleń, bladością skóry, ogólnym osłabieniem, kołataniem serca, zaburzeniami koncentracji i wypadaniem włosów. W 100 g natki pietruszki znajduje się ponad 6 mg żelaza, czyli bardzo dużo! Dodatkowo natka pietruszki dzięki obecności witaminy C wpływa także na zwiększenie przyswajalności żelaza niehemowgo. Z tego powodu jej spożywanie polecane jest osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
6. pomaga zachować zdrowe kości i zęby
Bardzo ważnym i podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów jest wapń. Jego deficyt w organizmie prowadzi do osteoporozy, skłonności do złamań, skrzywienia kręgosłupa, zaburzeń w rozwoju dziecka, próchnicy i chorób przyzębia.
Natka pietruszki zawiera dużo wapnia-: w 100 gramach jest to około 138 miligramów wapnia.
7. Korzystnie wpływa na pracę nerek
uchodzi za skuteczne remedium na dolegliwości układu moczowego właśnie ze względu na zawarty w niej potas. Natka to niewątpliwie jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków przeciwko infekcjom nerek i dróg moczowych.
Natka pietruszki to przede wszystkim aromatyczna przyprawa doskonale znana w naszej polskiej kuchni. Warto zwrócić uwagę na jej właściwości wspomagające i oczyszczające organizm. Dobroczynnie działa na pracę nerek i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Na co dzień najlepiej spożywać surową, nieprzetworzoną natkę pietruszki. Nadaje się ona także idealnie jako dodatek do koktajli. Polecamy spróbować!