Czy ziemniaki tuczą?

W tym tekście odpowiemy na pytania:

  1. Czy ziemniaki są kaloryczne?
  2. Jakie właściwości mają ziemniaki? Czy są zdrowe?
  3. Kto powinien włączyć ziemniaki do swojej diety?
  4. Kto powinien ograniczyć jedzenie ziemniaków?
  5. Czy ziemniaki tuczą?
  6. Jak przyrządzać ziemniaki, żeby nie tuczyły?

Kaloryczność ziemniaków – nie taka straszna!

Wbrew powszechnym przekonaniom, ziemniaki nie są tuczące. Porcja 100 g ziemniaków dostarcza zaledwie 60-70 kcal. Jest to więc znacznie mniej niż np. w przypadku bananów. 

Dużo bardziej znaczące jest to, z czym podawane są ziemniaki. Bardzo często na talerzu oprócz nich pojawiają się tłuste mięsa, obtoczone w bułce tartej czy mące. To właśnie te elementy obiadu decydują o kaloryczności. 

Ziemniaki – właściwości, dlaczego warto je jeść?

Do najważniejszych właściwości ziemniaków można zaliczyć to, że zawierają sporo skrobi, która jest węglowodanem złożonym powoli rozkładającym się w organizmie. Skrobia rozpada się m.in. na glukozę, która stanowi źródło energii dla całego ciała. Spożywanie bulw ziemniaków gwarantuje uczucie sytości na długo

Poza tym ziemniaki bogate są w witaminy: C, A, E, B1, B2, B3 i B6. Tak szerokie zestawienie cennych składników zapewnia .in. obniżenie ciśnienia krwi, wzmocnienie kości. Obecne w ziemniakach magnez, fosfor, żelazo, cynk, i mangan wspierają układ nerwowy. Ziemniaki są również źródłem białka roślinnego

Ziemniaki w diecie: przy cukrzycy, nadciśnieniu, problemach gastrologicznych

Ziemniaki zaliczają się do warzyw, które mogą faktycznie wpłynąć na pracę układu krążenia. Zalecane są do spożywania przez osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze. Ziemniaki są także wskazane w diecie diabetyków. Obecna w kartoflach skrobia wchłania się powoli, przez co może zostać właściwie wykorzystana. Gotowane warzywa są na tyle lekkostrawne, że mogą je przyjmować także małe dzieci.

Ogólnie rzecz ujmując, ziemniaki są odpowiednie dla wszystkich tych, którzy mają problemy z układem pokarmowym, np. zatruciami. Wspierają układ trawienny, regulują pracę jelit. Doskonale sprawdzają się także na zgagę, pod warunkiem, że nie zostaną podsmażone na tłuszczu. 

Przeciwwskazania do częstego spożycia ziemniaków 

Mimo wielu właściwości prozdrowotnych oraz obecności mikro- i makroelementów ziemniaki nie są bezpieczne dla wszystkich. Mogą one wywoływać wiele dolegliwości w przypadku chorób nerek. Dużych porcji ziemniaków nie powinni także jeść chorzy na reumatyzm, gdyż często skutkiem ubocznym może być ból lub sztywność stawów. 

Ziemniak, tak jak pomidor, bakłażan czy papryka, należy do rodziny roślin psiankowatych. Warzywa te posiadają alkaloidy, które z jednej strony uważane są za trujące, z drugiej zaś cenione są w ziołolecznictwie.

Czy ziemniaki tuczą? Nie, jeśli odpowiednio je przyrządzisz!

Aby ziemniaki służyły zdrowiu, należy zwrócić uwagę na ich przygotowanie. Najlepszym sposobem na ich przyrządzenie jest ugotowanie i przyprawienie niewielką ilością soli. Kartofle jedzone bez dodatków są najzdrowsze

Ziemniaki można także piec wraz ze skórką, wówczas straty witamin i minerałów są najmniejsze. Jeżeli zależy nam na pozbyciu się skórki, warzywo należy kroić najcieniej, jak się tylko da. Po takiej obróbce można je ugotować, jednak w małej ilości wody, a najlepiej na parze

Ziemniaków nie warto smażyć, gdyż jest to najbardziej tucząca forma obróbki termicznej, która zwiększa kaloryczność całego dania. Warto również zrezygnować z tłustych zawiesistych sosów, czy dodawania skwarków. 

Istnieje jeden sposób na to, aby jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność ziemniaków. Należy je schłodzić. Jeżeli tuż po ugotowaniu ziemniaki zostaną szybko schłodzone, zawarta w nich skrobia ulegnie retrogradacji, dzięki czemu obniży się jej strawność. Z takiej skrobi nasz organizm nie jest w stanie czerpać energii. Nazywamy ją skrobią oporną. 

Pomysły na dania z ziemniakami w roli głównej

Ziemniaki to tak uniwersalne warzywo, że świetnie dopełni smakiem nie tylko danie główne, lecz także wiosenną czy letnią zupę.

Sposobów na przygotowanie ziemniaków jest wiele. Jednym z nich mogą być pieczone ziemniaki, do których dodaje się czosnek, szczypiorek, świeży koper, natkę pietruszki, sól i pieprz. Przyprawione ziemniaki należy piec przez godzinę. Można je podawać z sosem jogurtowo-ziołowym.

Kolejnym pomysłem na ziemniaki jest sałatka. Do jej przygotowania potrzebne będą takie składniki, jak: bekon, czerwona cebula, czosnek, skórka z cytryny oraz przyprawy: kolendra, sól, pieprz i oliwa.

Z ziemniaków można także przygotować wykwintną zupę, przypominającą krem. Do jej przygotowania konieczne będą: bekon, cebula, masło oraz mleko. Przydadzą się także śmietana oraz sól i pieprz. Przepis należy rozpocząć od podgrzania masła w garnku oraz dodaniu bekonu. Następnie należy dodać pokrojoną cebulkę. Przygotowane, pieczone ziemniaki należy dodać do garnka i smażyć. Na koniec dodać mleko ze śmietaną i doprowadzić do wrzenia. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Krem należy doprawić według smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło. 

Źródła:

Ziemniaki są zdrowe i mają mało kalorii (poradnikzdrowie.pl)

Czy ziemniaki tuczą? (ncez.pl)

Ziemniaki: właściwości, skutki uboczne spożywania ziemniaków (zywienie.abczdrowie.pl)

Ziemniaki w roli głównej – garść kapitalnych przepisów na obiad (gotowanie.onet.pl)