Jakie owoce egzotyczne kupimy w Polsce?

Najpopularniejsze owoce egzotyczne – jakie mają właściwości?

Z roku na rok owoce egzotyczne stają się coraz bardziej popularne i coraz częściej można je dostać w najpopularniejszych dyskontach spożywczych. Najczęściej owoce te pochodzą z Indii, Chin czy Tajlandii. Ich oryginalne nazwy zaskakują i wzbudzają ciekawość. Niemal wszystkie owoce tropikalne charakteryzują się wyrazistymi kolorami oraz silnym zapachem, który nie pozwala przejść obok nich obojętnie. Najczęściej znaleźć można owoce takie jak:

  • pitaja, inaczej smoczy owoc – nazywany również truskawkową gruszką. Ten egzotyczny owoc, należy do niektórych gatunków kaktusa, którego właściwości znali pierwsi mieszkańcy Ameryki Południowej. Pitaja z reguły posiada owalny kształt, a pokrywa ją czerwona lub żółta skóra, zakończona ostrymi liśćmi. Smoczy owoc posiada nie tylko ciekawy kształt, ponieważ bogaty jest w szereg witamin oraz związków mineralnych. Jego kolor pochodzi od naturalnych barwników, jakimi są betacyjaniny i betaksantyny. Owoc ten wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Skutecznie hamuje proces utleniania lipidów, działając ochronnie na układ krwionośny. Jak wynika z wielu przeprowadzonych badań, pitaja posiada zdolność do zmniejszania insulinooporności. Mimo wielu prozdrowotnych właściwości, pitaja może uczulać, o czym warto pamiętać. 
  • marakuja – owoc pochodzący z Ameryki Południowej, w której bardzo często nazywany jest męczennicą jadalną. Jej wymiary zwykle nie przekraczają 5 cm średnicy. Marakuja wyróżnia się zielono-żółtym środkiem. Znajduje się w nim orzeźwiający i kleisty miąższ o smaku słodko-kwaśnym. Liście tej rośliny działają moczopędnie. Wyciąg z marakui działa przeciwzapalnie i wspomagająco w leczeniu ran. Owoc wykazuje także działanie przeciwgrzybicze. Marakuja świetnie działa na nadciśnienie tętnicze, obniżając ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.
  • rambutan – występujący również pod nazwą jagodzian rambutan. Owoce rambutanu są okrągłe, pokryte różową, żółtą lub czerwoną skorupką, posiadającą cienkie włoski. Miąższ z owocu jest orzeźwiający i słodki. Owoce rambutanu posiadają znaczną ilość witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Roślina bogata jest w flawonoidy oraz antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki tlenowe. Zawarty w rambutanie błonnik pokarmowy pobudza procesy trawienne, przez co zalecany jest do spożywania przez osoby, które chcą się odchudzić.
  • kumkwat – to tropikalny owoc, który kolorem oraz kształtem przypomina nieco pomarańczę. W przeciwieństwie jednak do niej, jest o wiele bardziej miękki. Kumkwat posiada wiele właściwości, m.in chroni skórę przed oparzeniami słonecznymi, odmładza skórę, spowalniając procesy starzenia się, zapobiega miażdżycy, działa przeciwnowotworowo, skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowym. Kumkwat polecany jest do stosowania w trakcie odchudzania, gdyż wspomaga procesy trawienne i oczyszczanie organizmu z toksyn.
  • karambola – ten tropikalny owoc, po przekrojeniu przypomina gwiazdę. Jego miąższ jest żółty, jędrny i soczysty. Jest to owoc przede wszystkim słodki i cierpki w smaku. Karambola zdecydowanie należy do owoców bogatych w witaminy oraz minerały. Wykazuje właściwości zwiększające odporność organizmu, poprawia wygląd skóry, pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu glukozy we krwi. Poza tym, zawiera dużą wartość cennego błonnika, który podtrzymuje uczucie sytości na długo. Co więcej, karambola wspiera procesy trawiennie, łagodząc zaparcia, biegunki i wzdęcia. 

Owoce egzotyczne – dlaczego warto je jeść?

Egzotyczne owoce, nazywane są owocami tropikalnymi, ponieważ pochodzą z terenów znajdujących się w tropikalnej strefie klimatycznej. Wyróżniają się wyglądem oraz smakiem. Posiadają wiele prozdrowotnych właściwości, które są możliwe dzięki potężnej dawce witamin oraz składników mineralnych. Związki te pozytywnie wpływają na organizm, regulując pracę wielu układów. Owoce egzotyczne często sprawdzają się również w diecie odchudzającej. Ich właściwości prozdrowotne pomagają spalać tkankę tłuszczową. Takie naturalne wzbogacenie diety jest korzystne, ponieważ poziom witamin oraz minerałów pozostaje w normie. Owoce takie jak marakuja czy karambola są niskokaloryczne i w dodatku zawierają potężną dawkę błonnika, który jest niezwykle ważny podczas odchudzania. Regularne spożywanie owoców tropikalnych zapobiega powstawaniu anemii, czy podwyższaniu się złego cholesterolu we krwi. Owoce te znajdą swoje zastosowanie w kuchni, ponieważ świetnie nadają się do sałatek owocowych, sosów, soków, koktajli, lodów czy dań wytrawnych.

bibliografia:
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/inne/karambola-owoc-wlasciwosci-odzywcze-jak-jesc-karambole-aa-MyYR-P2p4-LPYV.html
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/inne/kumkwat-wlasciwosci-odzywcze-jak-jesc-kumkwat-aa-msXR-jC62-jygK.html
https://zdrowie.tvn.pl/a/owoc-rambutan-egzotyczny-owoc-o-unikalnym-wygladzie-wlasciwosci-zdrowotne-i-zastosowanie-w-kuchni
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/marakuja-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-jak-jesc-marakuje-aa-po4m-3EPW-Kqkd.html
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/pitaja-smoczy-owoc-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-obrac-i-jesc-aa-ATti-oYFd-b4cS.html
https://zdrowie.tvn.pl/a/czy-mozna-kupic-w-polskich-sklepach-egzotyczne-owoce-wybrane-egzotyczne-owoce-w-polsce