Przepis na zakwas z buraka

W naszym dzisiejszym wpisie chcemy napisać Wam o zakwasie z buraka, który jest obecny w naszej diecie owocowo- warzywnej. Zaznaczamy, że sami robimy go w naszej kuchni! 
 

Lista dobroczynnych właściwości buraka jest bardzo długa: 

obniża ciśnienie tętnicze krwi 
– ma silne działanie antynowotworowe  
– poprawia naszą odporność 
– wspiera organizm przy chemioterapii 
– łagodzi dolegliwości związane z menopauzą 
– obniża poziom złego cholesterolu 
– reguluje funkcje wątroby 
– ma dużo błonnika, więc szybko daje uczucie sytości  
– działa uspokajająco i poprawia naszą koncentrację 
– zwiększa poziom hormonów odpowiadających za owulację i korzystnie wpływa na męską potencję 
– znacząco przyspiesza pozbywanie się toksyn przez organizm 
– działa przeciwzapalnie 
– świetnie wpływa na naszą ogólną kondycję 

Poniżej podajemy przepis na zakwas z buraka 

Składniki: 
– 2 kg buraków 
– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody 
– 5-8 ząbków czosnku 
– 4-5 liści laurowych 
– kilka ziarenek ziela angielskiego 
– 3 łyżki soli 
– ½ litra soku z kiszonych ogórków 
 

Przygotowanie: 
1. Wyparzamy duży słój. Buraki obieramy, kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. WAŻNE: Ostatnią warstwą powinny być buraki. 
2. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były całkowicie przykryte. 
3. Nakrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. 
4. po tym czasie przecedzamy zakwas i przelewamy go do czystych butelek.  

Kilka porad od nas: 
– jeśli warzywa wypływają, to dociążamy je czymś np. talerzykiem 
– co jakiś czas trzeba do zakwasu zaglądać i jeśli wypłynie ząbek czosnku, to należy go odłowić  i wyrzucić, ponieważ to może być powodem pojawienia się pleśni 
– przy robieniu kolejnego zakwasu warto zostawić odrobinę poprzedniego ponieważ, dodanie go do nowego znacząco przyspiesza jego proces 

Warto na koniec podkreślić, że zakwas ma bardzo dobry wpływ na naszą przemianę materii i istotne znaczenie przy wzmacnianiu odporności organizmu. Powinny go pić nie tylko osoby na diecie owocowo- warzywnej, ale wszyscy!