Co zatem można robić w domu? Jest wiele możliwości – od sprzątania w domu, w piwnicy, na balkonie, w ogrodzie poczytanie, oglądanie filmów czy próbowanie nowych przepisów. I tu przychodzimy Wam z pomocą!
Jak zauważyliście w ostatnim czasie w sklepie brakuje drożdży – czy zastanawialiście się dlaczego? Otóż wielu z nas zaczęło po prostu piec swój chleb.
Siedzenie w domu jest świetną okazją do tego, aby testować nowe przepisy i tu właśnie przychodzimy Wam z pomocą! Fresh Dieta jest od 7 lat na lubelskim rynku. Wiele osób nam zaufało i razem z nami dbają o zdrowie. Nasza dieta jest dobrze zbilansowana, atrakcyjna i ciekawa. Kucharze Fresh Diety zdradzili dwa sprawdzone przepisy na swoje własne zdrowe pieczywo.
Przepis 1 to chleb dla diabetyków. Oto on:
Składniki:
– 500 g mąki żytniej
– 25 g świeżych drożdży
-1, 5 łyżeczki soli
– 400- 500 ml ciepłej wody
– nasiona słonecznika, siemię lniane oraz pestki dyni
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą stopniowo dolewając wody. Tak powstała masę przelewamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 20-30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez 50 minut z funkcją góra-dół. Studzimy i kroimy.
Przepis 2 to chleb orkiszowy.
Orkisz zawiera duże ilości lekkostrawnego białka, błonnika pokarmowego i węglowodanów, a także lepiej przyswajalny gluten. Warto wspomnieć o tym, że orkisz ta stara odmiana pszenicy, która jest bogata w kwasy nienasycone, przede wszystkim kwas linolenowy.
Składniki (na keksówkę 12×25 cm)
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
60 g ziaren słonecznika
30 g siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka brązowego cukru
500 ml letniej wody
sezam do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z ziarnami i solą. Dodać drożdże, cukier, wymieszać i zalać wodą. Następnie trzeba zagnieść wszystkie składniki. Ciasto powinno wyjść dość gęste. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 – 40 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie formę wysmarować oliwą i wysypać mąką. Ciasto wymieszać i przełożyć do formy, a następnie posypać sezamem, przykryć folią spożywczą i odstawić ponownie – tym razem na 15 min w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawić na 220°C (grzanie góra-dół). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 min, potem należy zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 40 min.
Chleb to jeden z popularniejszych składników naszej polskiej kuchni. Od wieków gości na naszym stole i często jest nieodłącznym elementem każdego posiłku. Wbrew pozorom pieczenie chleba w domu nie jest trudne. Warto poeksperymentować w kuchni i choć od czasu do czasu zastąpić pieczywo ze sklepu własnoręcznie upieczonym chlebem. Warto zaznaczyć też, że piekąc własny chleb wiemy, co dokładnie do niego dodaliśmy.
Zachęcamy do upieczenia chleba w domu!