Dlaczego warto jeść czarnuszkę?

 

Czy wiesz jak wygląda czarnuszka?

To takie małe czarne ziarenka o bardzo intensywnym smaku. Ze względu na swój wygląd i smak czarnuszka określana bywa również czarnym kminkiem. 

Czarnuszka jest nieoceniona w profilaktyce chorób. Warto więc stosować ją systematycznie dodawać do naszych potraw. Jej regularne przyjmowanie (w postaci przyprawy lub oleju) wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu..  

 

Czarnuszka okazuje się pomocna w profilaktyce i leczeniu takich chorób czy schorzeń, jak:

Anemia – ponieważ podnosi poziom hemoglobiny we krwi
Alergia – działa antyhistaminowo
Nowotwory – pomaga zwalczać odpowiedzialne za ich powstawanie wolne rodniki 
Nadciśnienie –obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów
Kamienie nerkowe – obniża poziom szkodliwych szczawianów w moczu 
Wrzody żołądka – skutecznie zwalcza bakterie takie jak Helicobacter pylori 
Cukrzyca – reguluje poziom cukru we krwi oraz chroni naszą trzustkę 
Astma – poprawia wydolność płuc  
Problemy ze skórą takie jak trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, poparzenia słoneczne, łysienie, łupież – stosowana zewnętrznie poprawia stan skóry i powoduje szybsze gojenie się stanów zapalnych
Osteoporoza – wpływa pozytywnie na gęstość kości
Depresja – działa uspokajająco
Układ rozrodczy- reguluje miesiączkowanie, a także wspomaga laktację u mam karmiących

Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia, czarnuszka będzie jego cennym uzupełnieniem! Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu! 

 

Do czego można ją dodawać?

Czarnuszka doskonale sprawdzi się jako dodatek do zwykłych kanapek, tostów, a przede wszystkim różnego rodzaju sałatek.