Dlaczego warto jeść owsiankę?

Płatki owsiane gotowane na mleku lub wodzie, potocznie zwane właśnie owsianką, są jedną z najzdrowszych śniadaniowych propozycji.  

Korzyści z jej jedzenia jest całe mnóstwo. 
Oto one: 
– działa przeciwnowotworowo –  poprawia stan jelit stanowiąc pożywkę dla zdrowych bakterii jelitowych 
– jest bogata w witaminy grupy B, cynk, magnez, żelazo  witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem 
– polecana jest osobom chorującym na cukrzycę czy insulino oporność, ponieważ nie powoduje  gwałtownych skoków cukrów we krwi 
– skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki zawartości betaglukanów i błonnika 
– obniża ciśnienie we krwi 
– poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom 
– długo zapewnia uczucie sytości 

Czy wiecie, że 10 października obchodzimy Światowy Dzień Owsianki
To święto jest pomysłem szkockiej organizacji charytatywnej Mary’s Meals, która działa na rzecz głodujących dzieci. Co roku z okazji Dnia Owsianki w wielu krajach odbywają mistrzostwa w przyrządzaniu tego sycącego posiłku.