Płatki owsiane gotowane na mleku lub wodzie, potocznie zwane właśnie owsianką, są jedną z najzdrowszych śniadaniowych propozycji.
Korzyści z jej jedzenia jest całe mnóstwo.
Oto one:
– działa przeciwnowotworowo – poprawia stan jelit stanowiąc pożywkę dla zdrowych bakterii jelitowych
– jest bogata w witaminy grupy B, cynk, magnez, żelazo witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem
– polecana jest osobom chorującym na cukrzycę czy insulino oporność, ponieważ nie powoduje gwałtownych skoków cukrów we krwi
– skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki zawartości betaglukanów i błonnika
– obniża ciśnienie we krwi
– poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom
– długo zapewnia uczucie sytości
Czy wiecie, że 10 października obchodzimy Światowy Dzień Owsianki?
To święto jest pomysłem szkockiej organizacji charytatywnej Mary’s Meals, która działa na rzecz głodujących dzieci. Co roku z okazji Dnia Owsianki w wielu krajach odbywają mistrzostwa w przyrządzaniu tego sycącego posiłku.