Czosnek jako naturalny antybiotyk

Są to flawonoidy, aminokwasy, witaminy: A, B1, B2, C, PP, śluzy, saponiny, polisacharydy, związki mineralne (jak selen, potas, magnez). Jednak kluczową rolę odgrywają organiczne związki siarki. Allina obecna w nieuszkodzonym czosnku, w wyniku zmiażdżenia lub rozdrobnienia go – ulega przekształceniu do aktywnej formy o charakterystycznym zapachu – allicyny. A to właśnie ona odpowiada za antybakteryjne właściwości czosnku, dzięki którym uznawany jest on właśnie za „naturalny antybiotyk”. 

Czosnek ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zobaczcie jakie ma właściwości: 

– jest idealny na odporność: obecność lotnych związków siarki sprawia, że idealnie radzi sobie z infekcjami wirusowymi i wszelkiego rodzaju zakażeniami górnych dróg oddechowych 
– obniża ciśnienie krwi: chroni przed zawałem serca 
– Pobudza trawienie i przyspiesza pracę jelit 
– wpływa pozytywnie na profil lipidowy w naszym organizmie – obniża poziom tzw. „złego cholesterolu” 
– ma właściwości antyoksydacyjne, co powoduje, że czosnek chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi, opóźnia starzenie się organizmu i poprawia wygląd skóry 
– ma silne działanie bakteriobójcze w stosunku do bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych 
– Świetnie sprawdza się w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych oraz zewnętrznie jako środek odkażający rany 
– może chronić nas przed demencją i chorobą Alzheimera. Czosnek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniom komórek, m.in. w mózgu. 

W jakiej postaci spożywać czosnek? 

Po obróbce termicznej czosnek traci swoje dobroczynne działanie, dlatego najlepiej spożywać świeży, rozdrobniony czosnek. Wadą takiej formy jest specyficzny zapach. Rozwiązaniem mogą być gotowe preparaty z czosnkiem. 

Warto też pokusić się o zrobienie własnego syropu. Oto nasz sprawdzony przepis. 

Syrop na odporność z czosnku, miodu i cytryny 

Składniki: 
1 główka czosnku (najlepiej polskiego) 
sok wyciśnięty z 1 cytryn 
3-4 łyżki miodu 
1 szklanka przegotowanej zimnej wody 

Wykonanie: 
Czosnek obierz i zmiażdż, dodaj sok z cytryn, miód oraz przegotowaną, ostudzoną wodę. 
Następnie wszystko należy zmiksować i przelać do słoika i zakręcić. Następnie odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 doby. 
Po upływie tego czasu przecedzić przez gazę, a nalewkę wlać do szklanego, zakręcanego pojemnika i przechowywać w lodówce.  

Taką nalewkę należy pić raz dziennie po jednej łyżce. Zachęcamy do spróbowania! 

Pamiętajcie, że wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie. Regularnie spożywany w rozsądnych ilościach pomoże nam zachować zdrowe serce oraz odporność.