Przepis na pełnoziarnisty placek ze śliwkami

Warto włączyć śliwki do codziennego jadłospisu, ponieważ mają wiele właściwości wyróżniających je na tle innych owoców. Dzięki sporej zawartości witamin z grupy B i magnezu bywają nazywane owocami kojącymi nerwy. Faktycznie wiele badań wykazało, że mają łagodzące działanie na nasz układ nerwowy. Ponadto zawierają sporo antyoksydantów, co sprawia, że mają także działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo dzięki zawartości pektyny, czyli rodzaju błonnika nierozpuszczalnego, wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Mają także działanie zasadotwórcze i neutralizujące nadmiar kwasów żołądkowych, są więc potrzebnym składnikiem takich dań jak np. bigos.

Wprowadziliśmy ostatnio do menu na śniadanie pełnoziarnisty placek ze śliwkami. Słyszeliśmy, że bardzo Wam smakowało zatem na Waszą prośbę wrzucamy przepis!

 

Składniki:

  • 250g mąki pełnoziarnistej
  • 150g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki – dużo
  • 1/3 szklanki mleka

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie ucieramy mikserem masło. Gdy będzie jasne i puszyste dodajemy sól i cukier, ucieramy dalej. Następnie pojedynczo wbijamy jajka, nadal miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy powoli mleko. Konsystencja ciasta powinna być bardzo gęsta, ale nadal płynna. Przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu gęsto układamy śliwki (skórką do dołu), dociskając je lekko. Pieczemy na złoty kolor ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Zachęcamy do zrobienia tego pysznego placka!

Życzymy smacznego!