Częste zmiany temperatur sprzyjają przeziębieniom. Ten trudny okres pomogą przetrwać nam zupy. Pamiętajcie, że powinny znaleźć się w nich kasze, ryby, mięso, warzywa, rośliny strączkowe oraz atrybuty jesieni takie jak grzyby i dynia.
Zupy w jesiennej wersji są sycącym, ale też zazwyczaj niskokalorycznym daniem. Dostarczają nam dawkę niezbędnych witamin i sprawiają, że wyjście z domu w chłodny dzień nie jest już tak nieprzyjemne. Do tego zupy na jesienną słotę są łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu.
Przygotowując jesienną zupę warto jak najczęściej sięgać po produkty zbożowe takie jak kasze, makarony pełnoziarniste czy płatki śniadaniowe, bo zawierają drogocenne witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy.
Dlaczego warto jeść zupy? Oto kilka powodów:
– skutecznie ogrzewają (ale także ochładzają) nasz organizm
– to świetny sposób na dostarczenie organizmowi codziennej porcji warzyw
– są pomocne w procesie odchudzania ponieważ wypełniają żołądek, sycą i są mniej kaloryczne od drugiego dania
– stanowią pełnowartościowy posiłek, dzięki dodatkowi np. chudego mięsa, ziemniaków, ryżu czy makaronu
– to źródło niezbędnych i dobrze przyswajalnych składników odżywczych
– naturalnie wzmacniają nasz układ odpornościowy, zwalczają wirusy i bakterie, dzięki np. dodatkowi świeżych ziół, zieleniny, czosnku, imbiru czy chili
Pomidory, papryka, bataty, ziemniaki, cebula, dynia, pietruszka – lista warzyw, z których można przygotować zupy jest bardzo długa!
Długa jest też lista zup, jakie możemy z naszych warzyw przygotować na wspaniały jesienny obiad.
Ponieważ jesień rządzi się swoimi prawami w kuchni dlatego w naszym menu o tej porze roku częściej znajdziecie zupy właśnie w swoich pudełkach.