Cukinia – zdrowa i doskonała na odchudzanie!

Oto powody, dla których warto jeść cukinię: 
– jest lekkostrawna i nie tuczy. W 100-gramowej porcji znajduje się jedynie 16 kalorii i  
4 gramy węglowodanów 
– ma właściwości alkalizujące, czyli odkwaszające organizm. Cukinia przywraca naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie 
– jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę- nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi 
– jest jednym z ważnych składników diety oczyszczającej. Warzywo to aż w ok. 90% składa się z wody, a ta wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. W dodatku jej miąższ nie kumuluje trucizn i metali ciężkich 
– zawiera sporo kwasu foliowego oraz jod, które zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka 
– ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B cukinia wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi objawy stresu, poprawia naszą pamięć i koncentrację oraz zapobiega depresji 
– jest lekkostrawna i nie obciąża przewodu pokarmowego, więc jest zatem wskazana dla osób chorujących na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz na wątrobę 

Możliwości wykorzystania cukinii w kuchni jest wiele.   

Oto kilka sprawdzonych pomysłów na dania z cukinią: 
– faszerowana cukinia 
– placki z cukinii 
– cukinia z grilla 
– pasztet z cukinii 
– leczo 
– zupa krem z cukinii 
– makaron z cukinii w sosie 
– Brownie z cukinii 
– Lasagne z cukinii 
– szaszłyki  

W ostatnim czasie coraz popularniejsze staje się także przygotowywanie różnych przetworów z cukinii. W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów z tym wdzięcznym warzywem w roli głównej. 

W naszym menu cukinia pojawia się często, ponieważ znamy jej cenne właściwości odżywcze.