Warto wprowadzić bób do naszej codziennej diety, nie tylko ze względu na zawartość białka. Posiada on szereg innych właściwości odżywczych:
– jest doskonałym źródłem błonnika i świetnie reguluje pracę naszych jelit
– stanowi cenne źródło witaminy B, dzięki czemu wspomaga nasz układ nerwowy
– zawiera potas, który pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi oraz wspomaga pracę naszego serca
– jest pomocny w leczeniu anemii
– stanowi źródło kwasu foliowego, który zapobiega wadom rozwojowym płodu
Uważaj na bób jeśli:
– cierpisz na dnę moczanową ponieważ zawiera on składniki purynowe, przyczyniające się do powstawania kamieni w nerkach
– masz alergię na rośliny strączkowe
– jesteś diabetykiem bowiem jego indeks glikemiczny wynosi aż 80
– masz problemy z układem pokarmowym, ponieważ bób jest wzdymający
Teraz, kiedy sezon na bób jest w pełni warto go włączyć do naszej codziennej diety. W naszym menu była już pasta z bobu, sałatka z bobem oraz kotleciki z bobu i kaszy jaglanej.
Słyszeliśmy, że ta ostatnia poprawa skradła Wasze serca dlatego dzielimy się z Wami naszym przepisem.
Kotlety z bobu i kaszy jaglanej
– 0,5 kg ugotowanego do miękkości bobu
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– garść natki pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– przyprawy: sól i pieprz
– bułka tarta (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Cebulę drobno pokrojoną smażymy na odrobinie oleju.
2. Nieobrany ze skórek bób łączymy z kaszą jaglaną i miksujemy.
3. Dodajemy cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Masę dokładnie mieszamy i robimy niewielkie kotleciki.
5. Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Życzymy Wam smacznego!