Tarta z buraczkami i serem feta

Więcej na temat pozytywnych właściwości buraka pisaliśmy na naszym blogu: http://bit.ly/dzień_buraka

Przepis na pyszną tartę z buraczkami i serem feta:

Składniki: (4 osoby)

Kruchy spód:

250 g mąki

150g masła

1 łyżeczka soli

1 jajko

Nadzienie:

2 ugotowane buraczki 

180 g sera feta

1 serek śmietankowy typu almette

2 jajka

Przygotowanie:

Spód:

Formę na tarte (24cm) posmarować masłem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, sól i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać 1 łyżkę wody i połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek większy niż średnica tarty. Wyłożyć ciasto na formę do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni.

Całe ciasto osłonić folią aluminiową. Na spód wyłożyć suchą fasolę/ryż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec  15 minut, następnie usunąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Nadzienie:

Buraki obrać. Obrane buraki oraz ser feta pokroić w kosteczkę. Wbić jajka do miski i wymieszać z serkiem śmietankowym, doprawić pieprzem i solą. Piekarnik włączyć na 180 stopni.

Na upieczony spód wyłożyć buraczki, ser feta. Wylać jajeczną masę i piec 30 minut.

Idealnie smakuje na ciepło oraz w połączeniu z rukolą.

Inspiracja przepisu pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com