Więcej na temat pozytywnych właściwości buraka pisaliśmy na naszym blogu: http://bit.ly/dzień_buraka
Przepis na pyszną tartę z buraczkami i serem feta:
Składniki: (4 osoby)
Kruchy spód:
250 g mąki
150g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Nadzienie:
2 ugotowane buraczki
180 g sera feta
1 serek śmietankowy typu almette
2 jajka
Przygotowanie:
Spód:
Formę na tarte (24cm) posmarować masłem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, sól i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać 1 łyżkę wody i połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek większy niż średnica tarty. Wyłożyć ciasto na formę do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Całe ciasto osłonić folią aluminiową. Na spód wyłożyć suchą fasolę/ryż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, następnie usunąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Nadzienie:
Buraki obrać. Obrane buraki oraz ser feta pokroić w kosteczkę. Wbić jajka do miski i wymieszać z serkiem śmietankowym, doprawić pieprzem i solą. Piekarnik włączyć na 180 stopni.
Na upieczony spód wyłożyć buraczki, ser feta. Wylać jajeczną masę i piec 30 minut.
Idealnie smakuje na ciepło oraz w połączeniu z rukolą.
Inspiracja przepisu pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com