26 marzec Międzynarodowy Dzień Szpinaku

Dlaczego powinniśmy jeść szpinak?

Liście szpinaku są skarbnicą przeciwutleniaczy, luteiny oraz witamin np. witaminy C, A, E, B6, żelaza, wapnia, kwasu foliowego czy potasu. Szpinak ze względu na wysoką zawartość żelaza i białka jest chętnie spożywaną rośliną przez wegetarian oraz wegan. Szpinak zasłynął z wysokiej zawartości żelaza, jednak warto pamiętać, że żelazo wchodzące w skład produktów roślinnych nie jest żelazem pełnowartościowym i tak dobrze wchłanianym jak w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na żelazo (18mg) warto spożywać także pozostałe produkty spożywcze zawierające żelazo. Jednoczesne spożywanie produktów bogatych w witaminę C oraz w żelazo zwiększa wchłanialność tego mikroelementu, dlatego warto łączyć szpinak w potrawach z innymi warzywami. Ta zielona roślina wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Ze względu na zawartość magnezu, szpinak oddziałuje pozytywnie na nasz układ nerwowy. Liście szpinaku są nisko kaloryczne, dlatego są odpowiednim dodatkiem na diecie redukcyjnej.

 

Dla większości z nas szpinak może nie kojarzyć się ze smacznymi potrawami, ze względu na to, że często w dzieciństwie byliśmy namawiani do jedzenia tego warzywa. Jednak odpowiednia obróbka szpinaku oraz dobór innych składników i przypraw powoduje, że szpinak jest obecnie chętnie spożywany. Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na zupę krem brokułowo-szpinakową.

 

Przepis na niskokaloryczną zupę krem brokułowo-szpinakową na 6 osób:

Składniki:

  • 1 brokuł 500g
  • 1 cebulka 100g
  • 3 ząbki czosnku
  • 150g świeżego szpinaku
  • łyżeczka oliwy 5g
  • 500g bulion
  • sok z cytryny do smaku
  • 20g płatki migdałów
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, świeże oregano,

Przygotowanie:

  1. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić w garnku na łyżeczce oliwy, ciągle mieszając dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażać przez chwilę.
  2. Zalej czosnek i cebulę bulionem, dodaj różyczki brokuła. Gotuj 10-15 minut, następnie dodaj szpinak i oregano. Gotuj kilka minut, aż szpinak zwiędnie.
  3. Zmiksuj całość blenderem, dodaj sok z połowy cytryny, dopraw zupę solą i pieprzem.
  4. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając. Dodać do miseczek z zupą.

 

Życzymy smacznego!