Kotleciki z ciecierzycy z kalafiorem

Dobrym lecz nie doskonałym, gdyż ich skład aminokwasowy nie jest kompletny. Pełnowartościowym białkiem jest białko pochodzenia zwierzęcego (jaja, drób, ryby). Powinniśmy pamiętać o odpowiedniej podaży białka zarówno roślinnego jak i zwierzęcego.

Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na ”kotleciki” z ciecierzycy. Kształt zupełnie nie podobny do kotlecików, gdyż nasi kucharze puścili wodze fantazji i postanowili trochę go zmodyfikować, jednak pierwotny zamysł był inny. Wybór kształtu należy do Was :). Ciecierzyca oprócz sporej ilości białka zawiera błonnik i potas, dzięki któremu skutecznie możemy obniżyć swoje ciśnienie krwi. Ponadto najdziemy w niej m.in żelazo, cynk, magnez i fosfor.

 

Składniki na 1 porcję:

  • ciecierzyca – 50 g
  • cebula – 40 g
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • kalafior – 150 g
  •  

Przygotowanie: Gotujemy cieciorkę (pamiętajmy, by wcześniej moczyć ją kilka godzin, a najlepiej całą noc), kolejno miksujemy ją razem z cebulką i czosnkiem. Dodajemy do naszej masy pokrojoną natkę pietruszki. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. W międzyczasie gotujemy kalafior. Po 20 minutach wszystko powinno być już gotowe.

Smacznego!