Dobrym lecz nie doskonałym, gdyż ich skład aminokwasowy nie jest kompletny. Pełnowartościowym białkiem jest białko pochodzenia zwierzęcego (jaja, drób, ryby). Powinniśmy pamiętać o odpowiedniej podaży białka zarówno roślinnego jak i zwierzęcego.
Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na ”kotleciki” z ciecierzycy. Kształt zupełnie nie podobny do kotlecików, gdyż nasi kucharze puścili wodze fantazji i postanowili trochę go zmodyfikować, jednak pierwotny zamysł był inny. Wybór kształtu należy do Was :). Ciecierzyca oprócz sporej ilości białka zawiera błonnik i potas, dzięki któremu skutecznie możemy obniżyć swoje ciśnienie krwi. Ponadto najdziemy w niej m.in żelazo, cynk, magnez i fosfor.
Składniki na 1 porcję:
- ciecierzyca – 50 g
- cebula – 40 g
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- kalafior – 150 g
Przygotowanie: Gotujemy cieciorkę (pamiętajmy, by wcześniej moczyć ją kilka godzin, a najlepiej całą noc), kolejno miksujemy ją razem z cebulką i czosnkiem. Dodajemy do naszej masy pokrojoną natkę pietruszki. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. W międzyczasie gotujemy kalafior. Po 20 minutach wszystko powinno być już gotowe.
Smacznego!