Naleśniki razowe na wytrawnie

Z naleśnikami podobnie jak z goframi, niegdyś przed oczyma ukazywał się jedynie pszenny placek z serem, dżemem lub bitą śmietaną. Teraz, gdy świadomość konsumentów się poprawia, szuka się zdrowszych zamienników, które oprócz walorów smakowych, będą miały dobry profil witaminowy. Powoli zaczynamy zmierzać w dobrą stronę. Wygląd ciasta może odchodzić od standardowego, powszechnie przyjętego wzorca, jednak smak pozostaje identyczny. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na nasze naleśniki, może okaże się to pierwszym krokiem do zmiany nawyków żywieniowych na lepsze?

 

Składniki na ciasto:

  • 5 łyżek mąki razowej
  • 90 ml mleka
  • jajko
  • 10 g siemienia lnianego
  • pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano

 

Składniki na farsz:

  • 100 g chudego sera białego
  • 60 g jogurtu typu greckiego
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 10 g oliwek zielonych
  • 50 g wędzonego łososia
  • Kiełki – opcjonalnie

 

Przygotowanie:

 

  • Wszystkie składniki na ciasto ze sobą mieszamy i miksujemy na gładką masę (bazylię, oregano, siemię lniane możemy dodać na końcu i jedynie wymieszać łyżką)
  • Smażymy naleśniki na patelni z powłoką nieprzywierającą na małej ilości tłuszczu po około 2-3 minuty z każdej strony
  • Podczas smażenia możemy zacząć przygotowywać farsz: ser chudy z jogurtem mieszamy w misce, a suszone pomidory, oliwki i łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki razem mieszamy
  • Kiedy naleśniki są już gotowe, nakładamy nasz farsz, zawijamy naleśniki i gotowe. Opcjonalnie możemy podać je z kiełkami lub mixem warzyw.

 

Smacznego