Białko pełnowartościowe charakteryzuje się pełnym składem aminokwasów egzogennych we właściwych proporcjach (aminokwasów egzogennych w porównaniu do endogennych nasz organizm nie potrafi syntetyzować i musza być one dostarczone z pożywieniem). Ponadto pierś z kurczaka nie zawiera węglowodanów, jest niskotłuszczowa i niskokaloryczna. Sposobów na jej przyrządzenie jest mnóstwo – kotlety, pasty mięsne, risotto, kaszotto, sałatki, pasztety itp. W połączeniu z węglowodanowym dodatkiem i warzywami polecamy ją na obiad, tutaj z kolei prezentujemy Wam wersję na kolację. Mało kalorii i węglowodanów, a dużo białka – to jest kolacja idealna, zatem zachęcamy do wypróbowania tego przepisu:
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- 200 g kalafiora
- 5 g oliwy z oliwek
- Jogurt typu greckiego 40 g
- 20 g chrzanu
- Czarnuszka, kurkuma, pieprz, koperek, sól oraz zioła prowansalskie do piersi z kurczaka
- 1 kromka chleba żytniego
Przygotowanie: Najpierw należy obgotować kalafior (około 5-7 minut), kolejno marynujemy go w oliwie i naszych przyprawach. Pierś z kurczaka posypujemy ziołami. Najlepiej pozostawić kalafior i pierś na co najmniej 30 minut w lodówce, ale jeżeli zależy nam na czasie możemy przystąpić do grillowania piersi (gdy nie mamy takiej możliwości podduszamy lub podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu) oraz do podpieczenia kalafiora w 170 stopniach przez ok. 10 minut.
Przygotowanie sosu: Mieszamy ze sobą jogurt, chrzan, koperek, pieprz i opcjonalnie dodajemy szczyptę soli. Sosem polewamy pierś z kurczaka, a na wierzchu posypujemy czarnuszką.
Smacznego!